Syötkö sinä? Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"
Legendaariset Fazerin Vihreitä kuulia -makeiset kuuluvat monen suomalaiseen joulunviettoon. Suosikkimakeinen jakaa kuitenkin kansan vahvasti kahtia, Fazerilta kerrotaan.
Videolla: Piparit voi paistaa vohveliraudalla! Katso, miten se onnistuu.
Kuuluvatko Virheät kuulat sinun jouluusi? Monen joulunviettoon toden totta kuuluvat, sillä Fazerin tilastojen mukaan suomalaiset syövät 25 miljoonaa Vihreää kuulaa vuodessa. Herkutteluhuippu on joulun aikaan ja toinen huippusesonki pääsiäisen aikaan.
Jos kaikki suomalaiset söisivät kuulia, niitä menisi Fazerin mukaan henkeä kohden noin neljä ja puoli kappaletta vuodessa. Marmeladi jakaa kansan kuitenkin kahtia, ja jotkut eivät sitä suuhunsa pistä.
Muiden täytyy rakastaa Vihreitä kuulia antaumuksellisesti, sillä heidän suuhunsa uppoaa helposti niidenkin osuus, jotka eivät kuulia nauti.
– Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen kuulia eli 23 kappaletta häviää ihan hetkessä, kertoo Fazerin Lappeenrannan valmistusyksikön päällikkö Matti Huttunen.
Kuulat ovat jo yli 90-vuotiaita
Fazer aloitti Vihreiden kuulien valmistuksen 1929 Helsingin Tehtaankadulla. Vuosina 1960–1988 kuulat pyörivät Vantaan Fazerilassa, kunnes pääkaupunkiseudun työvoimapulan takia tuotanto siirtyi aivan uuteen tehtaaseen Pohjois-Suomeen.
Kun Ranuan yksikkö päätettiin sitten sulkea, työntekijä Joni Pihlajärvi suuntasi vuonna 1999 puolenkymmenen muun kanssa Lappeenrannasta Lappiin perehtymään marmeladinteon taitotietoon.
– Tuntui kyllä hurjalta lähteä lappilaisilta hakemaan tuotanto etelään, mutta hyvin he meidät ottivat vastaan. Lappeenrannassa aloimme pyörittää Vihreitä kuulia millennium-vuonna 2000.
Fazerin mukaan suomalaiset ovat keksineet Vihreille kuulille ahkerasti uusia käyttötapoja: niillä on koristeltu kakkuja ja piparkakkutaloja, ja viime aikoina niitä on keksitty käyttää joulutorttujen täytteenä. Uusimpia tarjoilutapoja on jakaa kuula, laittaa puolikkaiden väliin sinihomejuustoa ja kiinnittää osaset toisiinsa cocktailtikulla.
Lähde: Fazer
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa