Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalaisten Tallinna-tuntijoiden matkavinkit

Julkaistu 07.03.2018 20:32

Monta hyvää kohdevinkkiä Tallinnaan kaupunkia tuntevien suomalaisten suosittelemina.

PRESSIMATKA. Kuten edellinen postaus viitoitti, meni visiitti Tallinnaan juhlistamaan satavuotista Viroa hiukan tunteisiin, hyvällä tavalla. Päivässä ehtii nähdä, kuulla ja kokea käsittämättömän paljon, kun ohjelma on hyvin mietitty, seura ja puhujat onnistuneesti valittu ja siirtymiset rullaten hoidettu.

Jokainen pysähdyspaikka oli suosittelun väärti. Olen ollut Tallinnassa kunnolla vain kahdesti ja kerran polttareissa (pun intended). Tutuksi ovat tulleet lähinnä ravintolat sekä nykytaiteen museo Kumu. Keskustan ympäriltä löytyy huikeasti nähtävää.

Tamperelaiselle klo 7.30 lähtö laivalla tarkoittaisi heräämistä nollakahdelta. Tähän riensi apuun Radisson Blu Seaside, jonka sijainti terminaaliin oli erinomainen suoran, muutaman minuutin ratikka- tai taksimatkan kautta. Ja kun itse hotelli muutenkin on vastikään uudistettu erittäin tyylikkääksi. Tällä kertaa emme ehtineet nauttia aamiaista, mutta kattava esittely löytyy viime kerran käynniltä.

Voin olla snobi tai elitistinen tai ihan vain mukavuudenhaluinen, mutta risteillessä haluan lounge-paikan. Tallink Starin Business Class -lipuilla voi merimatkasta nauttia erittäin rauhallisesti aamiaisbuffetista särvinkiä keräillen, auringonnousua ihaillen tai hälyvapaasti töitä tehden. Jos on jo aamutuimaan juhlavammalla tuulella, voi matkaa juhlistaa vapaasti kaikenlaisilla juomilla. En tosin nähnyt kenenkään sitä tekevän.

POLKUJA JA MANSIKKAPAIKKOJA. Lehdistömatkan teemana oli koluta Tallinnaa Polkuja ja mansikkapaikkoja -kirjan pohjalta. Oppaaseen ovat antaneet vinkkinsä suomalaiset Tallinna-tuntijat, joista rundilla oli mukana Suomen Viron suurlähettiläs Kirsti Narinen (kuvassa), viestintäyrittäjä ja Suomen Gastronomisen Seuran johtokunnan jäsen Samuel Sorainen sekä Märkä-Simona tunnettu jääkiekkoilija Siim Liivik.

METSÄKALMISTO. Päivä alkoi kukkien laskulla Metsäkalmistossa, Suomen-poikien muistomerkillä. Kunnioitusta 3350 Suomen riveissä jatkosodassa taistelleille virolaisille, joista Suomen rintamilla kaatui noin 200. Kaunis hetki kauniilla paikalla ja vahva alustus siteelle veljeskansojen välillä.
Metsakalmistu / Kloostrimetsa tee 36, 11913 Tallinn

TELETORN. Seuraavaksi Tallinnan huipulle, Teletorniin. Televisiotornin 314 metrin korkeus pistää 168-metrisen Näsinneulan divariin. Näköalatasanne ja uuden yrittäjän myötä tasoaan nostanut ravintola sijaitsevat 175 metrissä, josta voi kirkkaalla ilmalla nähdä Helsinkiin asti. Tutustu torniin ja ravintolan tarjontaan heidän sivuillaan ja Wikipediassa. Raflan menu jäi kiinnostamaan kunnolla. Aamupäivällä nautimme paikassa Vana Tallinnit.
Teletorn, Kloostrimetsa tee 58a, 11913 Tallinn

Uskallatko astua lasin päälle?

RANNARAHVA MUUSEUM. Seuraavaksi Viimsin kuntaan, rannikkokansan museoon eli Rannarahva Muuseumiin. Nopea sisäänheitto Viron merelliseen historiaan sekä sen myötä myös tiiviiseen kaupankäyntiin Suomen kanssa. Vanhaan koulurakennukseen tehdyn museon vieressä on Viimsin ulkoilmamuseo, joka suorastaan huusi meidän perheen kesäkohteeksi. Toinen kohtihuutaja oli satavuotisjuhlien virallinen särvinki, kilohaili-munaleipä, joka huuhdottiin alas yllättävän soljuvasti snapsilla. Virolainen vieraanvaraisuus alkoi sulattaa sydäntä.
Rannarahva Muuseum / Nurme tee 3, Pringi küla, Harjumaa, 74011

NOA. Pressibussi kurvasi kohti lounasta eikä mihin tahansa snägärille, vaan maineikkaaseen NOAan. Sen makukokemuksen jätän seuraavaan postaukseen. Mutta teaserina voin neuvoa raflan olevan pienen matkan arvoinen keskustan ulkopuolelle.
NOA / Ranna tee 3, 12111 Tallinn

PIRITA VELODROME. Pieni piipahdus Piritan Velodroomille, jossa Märkä-Simo, Siim Liivik, kertoi taustoistaan. Nelivuotiaana Suomeen muuttanut urheilija on noussut kulttipelaajaksi suomalaisessa jääkiekossa. Tyypin suosiosta kertoo paljon, että hänellä on Instagramissa yhtä paljon seuraajia kuin Suomen suosituimmilla life style -bloggareilla (25 000).
Pirita Velodrome / Rummu tee 3, 11911 Tallinn

MEREMUUSEUM. Sitten veden alle. Tai ainakin Lentosataman merimuseoon, Meremuuseumiin, jossa museonjohtaja Urmas Dresen esitteli juuri auennutta "100 vuotta vesillä. Virolaisia laivoja 1918-2018" -näyttelyä. Sitä ei tule poikettua sukellusveneissä niin usein, etteikö jokainen vierailu sykähdyttäisi. Museo tarjoaa sisältöä pikkupojasta vaariin.
Meremuuseum, Vesilennuki tee 6, Tallinn

ORIGINAL SOKOS HOTEL VIRU. Seuraavaksi huilaamaan hetkeksi hotelliin, Viru-hotelliin. Ylimmän kerroksen huoneet oli teemoitettu Suomi 100 -hengessä. Meille oli vaimon kanssa varattu molemmille omat huoneet, joista tuli mieleen luopua mm. Miele-imurilla varustetusta Fingerpori-huoneesta ja valitsimme hiukan tilavamman, Costo-hattubrändiä kunnioittavan majapaikan. Huikeat näkymät Tallinnaan ja kaupan päälle monia Costo-hattuja lainattavaksi. Iso plussa ikkunalaudalle viritetyistä tyynyistä, joissa kaupunkia voi ihailla rauhassa viiniä nauttien.

Juhlavaa päälle ja Viru-hotellin kabareesta nauttimaan. Tykkään, kun olen oikeassa, mutta tykkään vielä enemmän huomatessani olleeni väärässä. Sen jälkeen tiedän taas olevani jatkossa oikeassa. Parin vuoden takaisella reissulla oli tarjolla myös kabaree-ilta, mutta jätimme sen väliin raflabuukkauksen takia. Olen nähnyt elämässäni muutaman ravintolakabareen ja jokainen niistä on ollut enemmän tai vähemmän kotikutoinen. Olen syönyt elämässäni useita illallisia hotellin ravintoloissa ja useimmat niistä ovat olleet jonninjoutavia. Siksipä en odottanut mitään erityistä tältäkään kerralta. Lähinnä helppoa suomalaisten matkakassan tyhjennystä.

Hitto, miten väärässä olinkaan. Viru-hotellin Merineitsi-ravintolan kabaree on tallinnalainen instituutio, joka on myynyt pöydät täyteen vuosikymmenten ajan ja erityisesti paikallisille. Illan menu koostui keittiömestari Margus Tammperen (!) suunnittelemista juhlavuoden à la carte -herkuista, jotka kumartavat Virolle raaka-aineillaan, mutta sovittavat niitä myös muun maailman klassikkoannoksiin.

Keittiön 100-vuotistervehdys

Tartarpihvi miedosti suolatusta peuranlihasta sekä sipuli-karpalokompottia, kurkkua, marinoituja kapriksia, tattari-hampunsiemenlastuja, munankeltuaisvaahtoa, sinapinsiemeniä, karhunlaukka-aiolia

Ankkaa sekä selleripyreetä, kurpitsa-confit’ta, punakaalia, fermentoitua sipulia, cashewpähkinää

Suklaata sekä kahvijäätelöä, vadelmaa, karamellisoitua popcornia, kultapölyä

Chef Tammpere

Forever Young -kabaree kuvasi Viroa neitona, jota suurvallat vuosikymmenten saatossa vokottelevat, painostavat, alistavat ja rakastavat. Erittäin osuvaa paitsi satavuotishengessä, myös metoo-kampanjaa ehkäpä vahingossa esiinnostavana. Tanssijat ja koreografia ylittivät kaikki kuvitelmani. Oli häkellyttävää nähdä huipputaidokasta esitystä ruokapöydässä istuen, laatu-GT:tä nauttien ja tauoilla seuraavaa ruokalajia maistellen. Sitä tunsi kieltämättä itsensä ennakkoluuloineen varsin tyhmäksi. Toisaalta, yllätyn niin iloisesti todella harvoin, joten nautitaan siitä. Hyvä ruoka, vielä parempi kabaree.
Original Sokos Hotel Viru, Viru väljak 4, 10111 Tallinn
Kabareen esittely

VIRO 100. Aamu toi mukanaan Viron varsinaisen itsenäisyyspäivän. En herännyt klo 7.30 lipunnostoon, mutta sotilasparaatin alkua lähdimme seuraamaan Vapaudenaukion viereiseltä kattoterassilta, jonne päässeet olivat tuoneet mukanaa rutkasti kuohuvaa ja kilohailileipiä. Siinä missä Suomen itsenäisyysjuhlassa tunnelma on pimeänä joulukuun iltana varsin harras, ottivat virolaiset merkkipaalun vastaan enemmänkin kansanjuhlana. Asiaa toki helpotti päivän osuminen lauantaille, jolloin juhlallisuuksista voitiin nauttia koko perheen kesken aamupäivällä Tallinnan keskusta täyttäen. Siinä missä Suomessa itsenäisyysjuhlinnan fiilis on jykevä ja ylevä, huokui virolaisista välitön ilo ja riemu saavutetusta vapaudesta. Tämä, vaikka biisilista on Suomen kanssa sama Porilaisten marssista Maamme-laulun sävelillä kulkevaan Isänmaani, onneni ja riemuni -biisiin. Tuntui, että me katsomme historian saavutuksiin ja virolaiset tulevaan.

TALLINK MEGASTAR. Paluumatkasta löytyi vielä elämyksellistä kerrottavaa. Tallink Megastarin Business lounge vasta upea olikin! Lisämaksu on useampia kymppejä, mutta jos huomioi, että sillä saat nauttia monenkirjavista herkuista cocktail-paloista salaatteihin ja lämpimiin ruokiin sekä vapaan kaadon, yllättävän tasokkaasta juomatarjonnasta, rauhallisesta ilmapiiristä, toimivasta wifistä, valikoidusta tax free -valikoimasta ilman kaupassakäyntiä sekä karkki- ja snacks-buffetista, alkaa hinta kuulostaa hyvinkin sopivalta. Ei siinä, MegaStarin kauppa on kuin pieni tavaratalo, jossa reilu parituntinen matka menee jo pelkästään vaatteita sovitellessa ja juomien taustotietoja tutkiessa. Päivitti näkemystäni tämän päivän risteilytarjonnasta melkoisesti.
Tallink Megastarin esittely

Huh, olipa mielenkiintoinen ja avartava reissu! Lukaise, mitä muita ajatuksia se Virosta herätti.

Tuoreimmat aiheesta

Tallinna