Nyt se on todistettu! Oluen juominen hikoiluttavan treenin jälkeen auttaa kehoa nesteytymään ja palautumaan, jopa urheilujuomia paremmin.
Oluen hivenaineita ja niiden vaikutusta urheilusuorituksista palautumiseen analysoi Juho Leikas Jyväskylän yliopistossa tehdyssä Pro Gradu -työssään. Tutkimuksen mukaan olut toimii jopa vettä paremmin kehon nesteytyksessä urheilusuorituksen jälkeen, ja sisältää huomattavasti enemmän hivenaineita kuin perinteiset palautusjuomat.
Mainio juoma hikiurheiluun
Ihminen tarvitsee lukuisia hivenaineita toimiakseen hyvin. Urheilussa hivenaineita kuluu 2–3 kertaa enemmän.
– Proteiinien tärkeydestä puhutaan paljon, mutta pitäisi muistaa myös vitamiinien ja hivenaineiden merkitys kehon toiminnassa, Leikas kertoo.
Olut sopii erityisen hyvin nestetasapainon palauttamiseen hikoiluttavan liikunnan jälkeen. Oluen sisältämät hivenaineet palauttavat hikoilusta johtuvaa hivenaine vajetta.
Päivittäisen hivenainetarpeen saavuttamiseen oluella ei kannata tähdätä, mutta sen vaikutus nesteytykseen on selkeästi havaittavissa. Yhdestä kahteen olutta voidaan pitää optimaalisena määränä.
Yllättävät hivenainepitoisuudet
Olut sisältää kaliumia, magnesiumia, piitä ja mangaania palautusjuomia enemmän. Piitä oluessa oli yli päivittäisen tarpeen, ja kuparia ja kromiakin yli puolet tarpeesta.
– Kalium määrät ovat hurjan korkeat, jopa 16-kertaisesti urheilujuomiin verrattuna, kertoo tutkielman ohjaaja Ari Väisänen.
Kaliumilla on erityinen osa sydänlihaksen supistumisessa. Se osallistuu myös kehon neste- ja happo-emästasapainon ylläpitoon.
Tyypillä ei ole väliä
Oluiden hivenainepitoisuudet kasvavat alkoholipitoisuuden noustessa, mutta myös alkoholittomassa oluessa määrät olivat hyvät.
Oluen tyypillä ei todettu olevan merkitystä palautumiseen. Eri oluttyypit sisälsivät hieman eri määriä eri hivenaineita. Raudan puutteesta kärsiville suositellaan Stout ja Porter oluita, sinkkiä taas saadaan eniten vehnäoluista.
– Oluita on niin monta kuin juojiakin, ei voi suositella yhtä tiettyä, Leikas kertoo.
Olut on luonnontuote
Kaikkea ei kuitenkaan voi laittaa oluen varaan.
– Täytyy muistaa, että palautuminen on iso kokonaisuus ja terveellinen ruokavalio on kaiken perusta, muistuttaa Leikas.
Aktiivisesti liikkuva Leikas on itse todennut oluen käytön urheilusuorituksen jälkeen vähentävän lihaskramppeja huomattavasti. Tutkielmassaan hän haluaa korostaa kohtuukäyttöä. Yksi tai kaksi olutta urheilusuorituksen jälkeen on maksimimäärä.
– Unelma olisi se, että ihmiset alkaisivat liikkua ja käyttää alkoholia kohtuudella, Leikas toteaa.
– Olut on luonnontuote, toisin kuin teolliset palautusjuomat, muistuttaa Väisänen.
Tutkielmasssa analysoitiin 25 olutta, jotka edustivat eri oluttyyppejä. Vertailuryhmänä tarkasteltiin kolmea eri palautusjuomatuotetta.
LÄHDE: Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopiston Kemian laitos, Juho Leikas
LUE LISÄÄ:
Onko olut parempi palautusjuoma kuin vesi?
12 uskomatonta olutfaktaa – kärsitkö tyhjän olutlasin fobiasta?
Olut oli ennen osa suomalaisten ravintoa – turvallisempi vaihtoehto kuin vesi
Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi