Sain viime perjantaina kunnian toimia Sinebrychoffin järjestämän Suomen Olutmestari 2017 -finaalin tuomaristossa. Kisa on ollut jo liki vuosikymmenen ajan merkittävä tilaisuus nostaa esiin suomalaista olutkulttuuria ja sen parhaita tekijöitä baaritiskin takaa. Kiinnostuin voittajista muutama vuosi sitten kunnolla, kun niitä alkoi putkahdella omasta rakkaasta lähibaarista, Gastropub Tuulensuusta.
Tuomarin tehtävä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tilata ennaltamäärätty olut kuitenkaan suoraan paljastamatta sitä. Ennemminkin niin, että tultiin tähän juuri illalliselta ja vois maistua joku yömyssy. Olisko sulla jotain olutta sellaiseksi? Viiden ennaltamäärätyn oluen valikoimasta baarimikko yrittää löytää tilanteeseen sopivan. Sen jälkeen tuomari kyselee fiksuja ja typeriä kysymyksiä oluesta ja sen ympäriltä. Kisaaja ottaa kerralla tilaukset viideltä tuomarilta ja vastailee kysymyksiin samalla, kun laskee olutta tuoppeihin. Ja sen jälkeen tietty tarjoilee oluet. Pari teknistä tuomaria samalla tarkkailee suorituksen oikeaoppisuutta, kuten hanalaskun oikeakulmaisuutta. Varsinaisiin tuomareihin kuului itseni lisäksi näyttelijä Mari Perankoski, olutsommelier Maria Markus, maailman parhaaksi kokiksi juuri valittu Eero Vottonen ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. Teknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja vuoden 2016 Suomen Olutmestari Antti Peltonen.
Aikaa koko settiin on varattu 7 min per kilpailija. Hommahan on lähtökohtaisesti hyvin luonnoton. Baarimikko repäistään tiskinsä takaa mukavuusalueeltaan kolmesataapäisen yleisön ja tiukkojen tuomarien eteen. Jokaista liikettä ja lausetta seurataan, toisin kuin baarissa.
Ensifiilis tuntuikin juuri hölmöltä. Eihän tämä vastaa lainkaan sitä aitoa palvelukokemusta, joten miten tästä voi päätellä tyyppien ammattitaitoa? Kukaan kisaajista ei varmasti jännitä duunissa, mutta kisatilanteessa aivan varmasti. Hetken päästä aloin huomata, että kyllähän sieltä alkaa jyvät löytyäkin akanoista ja olennaisia eroja ilmestyä.
Helpoimmin huomattava ero oli oluenkaatajan vastaaminen kysymyksiin. Toisilla muut hommat keskeytyivät täysin ja vastailtiin baaritiskiin nojaillen. Toiset taas pölpöttivät ummet lammet samalla, kun olut virtasi laseihin. Tuli heti mieleen Jamie Oliverin vallankumous ruokaohjelmissa. Aiemmin kokit keskittyivät pilkkomiseen ja puhuivat jotain leikkuulautaan katsoen. Jamie hölötti täysillä kameraan katsoen samalla, kun pilkkoi yrttejä. Ei tällä olennaista merkitystä baarissa ole, mutta kilpailutilanteessa kyllä. Palvelutilanteessa asiakkaan ja baarimikon välinen kemia ja elekieli on tärkeä ja mietin, välittyykö katsekontaktissa esiintyvä varmuus, epävarmuus, pelko ja näyttämisenhalu yleisölle.
Juttelin kisan jälkeen aiempiin skaboihin osallistuneiden kanssa ja he painottivat, että tämä on yleisölaji ja siten eri juttu kuin normaali työrutiini. Sen mukaan mennään. Taso oli kova, mutta parhaat erottuivat lopulta tarpeeksi selvästi. Voittajaksi ja Suomen Olutmestariksi 2017 suoriutui Helsingin Teerenpelissä työskentelevä Miika Korpela. Kisälleiksi nostettiin Joni Ahola Tampereen O’Hara’sista ja Jussi Leveelahti helsinkiläisestä Oficinasta. Ihan se sama porukka, jonka olisin itsekin nostanut palkintopallille. Onnittelut!
Draamaa löytyi myös. Sain kuulla vasta seremonioiden jälkeen, että mestari Korpela oli karsinnoissa kaatanut tuopin ja ollut valmiina lähtemään kotiin. Itsensä kasaaminen hoitui mallikkaasti eikä meille loppumetrien tuomareille menneet epäonnistumiset näkyneet hitustakaan. Never give up!
Suomen Olutmestari 2017 Miika Korpela pääsee luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimomestarin Heikki Vuokon kanssa. Olut tulee myyntiin nyt ensimmäistä kertaa pullossa syksyllä 2017. Aiemmat Suomen Olutmestari –oluet on nautittu kesähanoista, nyt voittajan on mahdollista kehittää muitakin kuin kesäisiä makuja. Miikan ajatus palkinto-oluestaan on Ur-weisse-olut, pintahiiva- ja vehnäolut, joka kunnioittaa saksalaisia oluenvalmistusperinteitä ja on omiaan mausteisten ruokien parissa.
Hauska kokemus ja skaba puolustaa paikkaansa oluenkaatajien virallisena SM-mittelönä.
PS. Tsekkaa tunnelmakuvat Facebookin puolella. Itsekin pyörähdän muutamassa otoksessa.
PPS. Oli muuten mahtavaa jutella illan aikana muutamien blogin lukijoiden kanssa, jotka nykäisivät hihasta! Monet Facebookin profiilikuvat saivat lihaa ympärilleen. Nykikää jatkossakin!