Olipa melkoinen viikko tamperelaisessa craft-hengessä! Kävin tutustumassa moniin erilaisiin tahoihin, joissa luotetaan laadukkaaseen tekemiseen, kotimaisiin raaka-aineisiin ja siihen, että suomalaiset osaavat myös panostaa laatuun ostoksissaan.
Siinä missä Nokia oli aiemmin kaiken kantava voima ja suomalainen ylpeydenaihe, on nykyään kasvava trendi ylpeillä pienimuotoisemmasta käsityöläisosaamisesta. Mielestäni koko homman aloitti Kyrö Distilleryn Napue GT:n "maailmanmestaruus". Yleisön huomio kiinnittyi autotalleista ponnistaviin, palavalla intohimolla toimiviin tyyppeihin, jotka olivat todenneet osaavansa tehdä asioita markkinoita paremmin. Kun voittoja alkoi kertyjä alkoholin saralla muutoinkin, muuttui markkinat melkoisesti kohti kotimaista laatua ja suomalaisten raaka-aineiden huippulaadun arvostamista.
Craft-buumi levisi globaalin trendinkin saattelemana kaikkiin ruokatuotteisiin ja sitä satoa nyt niitetään. Kun kuluttajat ovat vastaanottavaisia, yhä useampi uskaltaa kokeilla ideoittensa kantavuutta.
Pahoittelut kännykkäkuvista. En kuvitellut postaavani visiiteistä blogiin, mutta viikosta tuli niin mielenkiintoinen, että halusin niputtaa sen yhteen. Postaan jatkossakin pientuottajista, kun visiittejä kertyy sopiva määrä. Saa kutsua kylään!
POIKAIN PARHAAT. Maanantaina kävin Tampereen Kaukajärven kupeessa Poikain Parhaita moikkaamassa (yläkuva). Olen juonut heidän glögiään jo parina talvena ja todennut sen suosikikseni alati monipuolistuvilla glögimarkkinoilla. Kesällä ostoskoriin sujahti heidän jäätee, joka toisin kuin kilpailijansa, maistuu teeltä. Ihan siksi, koska siinä on teetä. Tähän kiteytyykin Nikolas Jokisalon ja Pertti Hakalan pari vuotta sitten alkuunpistämän yrityksen liikeidea. Tehdään tuotteita aidoista raaka-aineista ilman kikkailuja luottamalla raaka-aineiden aitoihin makuihin. Kun maistat heidän puolukkalimonaadiaan, se maistuu vahvasti puolukalta. Omenalimppari puolestaan omenalta eikä esanssilta.
Liiketoiminta on kasvanut Tammelantorin joulumarkkinoille tehdystä 40 glögipullosta tätä sesonkia varten tehtyihin 70 000 pulloon ja kaikki käyrät osoittavat ylöspäin. Kasvutahti on melkoinen ja jäitä täytyy pitää muuallakin kuin teessä. Tuotantotilat näyttivät jo pursuavan koneita ja pulloja, joten kasvupaine on melkoinen. Poikien ajatuksissa siintääkiin jo vientimarkkinat, joissa suomalaisille tutut maut näyttäytyvät pohjoisen eksoottisina.
Lue lisää: Poikainparhaat.fi
Tein juuri puolukkalimonaadista mainion cocktailinkin:
Inkivääri-puolukkagimlet
5 cl vodkaa
4 cl puolukkalimonadia
10 cl ginger beeriä
1 cl sokerilientä
1 cl limemehua
VEGEM. Tiistaina oli vuorossa tamperelaisen Vegemin vegaaniset seitan-siivet. Idea tuntuu hullulta, mutta Vegemin muiden tuotteiden antama laaduntae sai minut uskomaan tämänkin olevan toteuttamiskelpoinen. Ja sitä se todella oli. Siipien yksi elementti, luut, loisti luonnollisesti poissaolollaan. Monia se ilahduttikin. "Siipien" rakenne muistutti hienosti esikuvaansa ja siipikastike tarttui fritattuun kuoreen täydellisesti. Seitanin maku nousi esiin pureskelun loppuvaiheessa, mutta kun sekin on mieleeni, uskon tästä tulevan suuri hittituote. Voisinpa ensi kerralla tilata annokseeni puoliksi vegaanisia siipiä.
Seitan-"siivet" lanseerataan kunnolla kevättalvella Tampereen Siipiweikot-ravintolassa, mutta tarkoitus on saattaa ne lopulta myös ruokakauppoihin. Viime vuonna Tampereen Raholassa perustetun Vegemin Sami Karttusen sekä Santtu Ronkaisen käsistä on tullut jo kauppoihin mm. erinomainen seitan-kebab (tsekkaa resepti) sekä ihan kivat seitan-chorizo ja -bratwurst.
RESEPTIT:
Lue lisää: Vegem.fi
SAUSAGES FINLAND. Torstaina ahdettiin O'Connell's Barissa makkaraa, pirusti makkaraa. Tarjoajana oli pari vuotta sitten Ikurissa aloittanut Sausages Finland, jota pyörittävät alunperin Etelä-Afrikasta tulleet Patrick ja Roslyn Rafferty. Makkaroiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu mm. lihapullia, ribsejä ja kuivaliha Biltongia.
Olen halunnut jo vuosia maistaa eteläafrikkalaista Boerewors-makkaraa ja vihdoin siihen tuli tilaisuus. Olin kuvitellut makua tylsemmäksi. Tämä oli hurja makupommi täynnä mitä moninaisempia mausteiden sävyjä ja syvyyksiä. Maun aitous on taattua, sillä pariskunta on kotoisin Etelä-Afrikasta ja reseptit Patrickin, Paddyn, suvussa kulkeneita jo vuosikymmenten aikana kehitettyjä.
Firman makkaratyyli eroaa aiemmin maistamistani täytteen rouheisemmalla rakenteella ja vähärasvaisuudella. Lopputulos on siten kuivempi, mutta ei kuiva. Erittäin herkullinen.
Aamulehti uutisoi torstaina pariskunnan tekemisestä ja sai ikurilaiselle tehdasalueelle heti jonon oven taakse, varastot tyhjiksi ja nettisivun kaatumaan. Tuotteita voi ostaa netin kautta kotiin tai syödä O'Connell's Irish Barin listalta.
Lue lisää (sitten kun saitti taas pystyssä): Sausages.fi
PLEVNA. Perjantaina naapuripanimoni Plevnan panimomestari Sam Viitaniemi kutsui poikkeamaan Koskipanimolla. Hän halusi tarjota maistiaiset koko pullotetusta valikoimasta. Plevna on ollut suomalaisen käsityöläisoluen uranuurtaja jo vuodesta 1994. Onpa meriittinä myös maan ensimmäinen IPA, Severin, josta tuli heti yksi suosikeistani. Tyylikästä old schoolia, jossa ei ole löydy hedelmää tai muita nykyajan häröilyjä. Suurin lempparini on kuitenkin Plevnan Siperia Imperial Stout, joka huutaa pakkasilmoja ja viltin alle pelastautumista kotisohvalla. Maksaa muuten Plevnan panimokaupassa 3,90 € ja Alkossa 5,86 €. Maistiaskasseista löytyi myös panimon siidereitä ja ravintolassa ympäri vuoden hanassa olevaa simaa sekä uutuustuote, jouluolut Joulun tähti.
Lue lisää: Plevna.fi