Suomen suosituin arkiruoka selvitettiin – tämä jokaisen tulisi osata valmistaa
Tiedätkö, mikä arkiruoka on suomalaisten suosikki erilaisten tuttujen herkkujen joukossa?
Suomen Gallup Elintarviketieto Oy selvitti, kuinka paljon suomalaiset syövät tiettyjä arkiruokia. Selvisi, että yksi perinneresepteistä on selkeästi yli muiden.
Jauhelihakastike kiistaton ykkössuosikki
Kun suomalaisilta kysyttiin, kuinka usein jauhelihakastiketta tulee syötyä, kertoi peräti 44 prosenttia herkuttelevansa jauhelihakastiketta 2–3 kertaa kuukaudessa. Kaikista kyselyyn valituista, Suomessa nautituista arkiruoista jauhelihakastike oli suosionsa puolesta kiistaton ykkönen.
Suomalaisista 20–29-vuotiaista 39 prosenttia kertoi syövänsä jauhelihakastiketta kahdesta kolmeen kertaa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 38 prosenttia.
Näitä ruokalajeja suomalaiset syövät vähintään 2–3 kertaa kuukaudessa:
1. Jauhelihakastike – 44 prosenttia
2. Paistettu kala – 40 prosenttia
3. Broileri- tai kalkkunakastike tai -pata – 34 prosenttia
4. Lihapullat – 34 prosenttia
5. Pastakastike – 34 prosenttia
6. Munakas – 32 prosenttia
7. Makaronilaatikko – 32 prosenttia
8. Pizza – 30 prosenttia
9. Uunikala – 28 prosenttia
10. Broileri- tai kalkkunapihvi – 24 prosenttia
11. Naudan- tai porsaanpaisti – 22 prosenttia
12. Jauhelihapihvi – 22 prosenttia
13. Kalakeitto – 21 prosenttia
14. Kreikkalainen salaatti – 20 prosenttia
15. Makkarakeitto – 19 prosenttia
16. Hampurilainen – 18 prosenttia
17. Jauhelihakeitto – 18 prosenttia
19. Kasvissosekeitto – 17 prosenttia
20. Pyttipannu – 13 prosenttiaLähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy
Osaatko valmistaa jauhelihakastikkeen?
Jauhelihakastikkeen valmistus jakaa Suomessa mielipiteitä. Ydinkysymys on monen mielestä se, että tulisiko klassikkokastike valmistaa tomaattikastikkeeseen vai ruskeakastike-pohjalla. Oli oma suosikki sitten tomaattikastikkeeseen valmistettu jauhelihakastike tai perinteinen ruskeakastike-versio, olisi jokaisen kotikokin hyvä osata valmistaan suomalaisten arkiruokien kiistaton ykkönen.
In the ktchn -ruokablogia pitävä ruotsalainen Andreas Ivarsson esitteli tovi sitten Allt om Mat -sivustolla takuuvarmasti onnistuvan reseptin jauhelihakastikkeen valmistamiseen. Bloggari kehottaa tuomaan tähän klassiseen arkiruokaan uusia makuja esimerkiksi juureksilla tai tilkalla hyvää punaviiniä. Ivarsson itse suosii tomaattimurskaan loihdittua versiota klassikkoruoasta.
– Muuta reseptiä tilanteen tullen sen mukaan, mitä kotoasi löytyy. Joskus tarjolla saattaa olla pala selleriä tai palsternakkaa kylmässä – ne voi laittaa vain pataan mukaan. Jos jäljelle on jäänyt lasillinen punaviiniä, voi senkin nakata pataan kastikkeen joukkoon! Ivarsson neuvoo.
Katso alta klassisten jauhelihakastikkeiden reseptit!
Tomaattinen jauhelihakastike
500 grammaa jauhelihaa
Rasvaa paistamiseen (Käytän yleensä pekonia, mutta voikin käy hyvin)
2 sipulia (silputtuna)
3 valkosipulinkynttä (silputtuna)
1 tölkki hyvälaatuista tomaattimurskaa
1 rkl Dijon-sinappia
3–4 porkkanaa (raastettuna)
2 rkl ketsuppia
1 liemikuutio
vettä
suolaa
mustapippuria
Ota esille paistinpannu ja kannellinen pata. (Padassa kastike saa muhia kunnolla)
Kuumenna rasva pannulla ja laita nokare jauhelihaa pannulle. Kun jauheliha rätisee pannulla, on pannu tarpeeksi kuuma ja voit lisätä loput jauhelihat.
Kun jauheliha on ruskistunut, kaada sen joukkoon tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli, Dijon-sinappi ja liemikuutio. Siirrä seos pataan.
Kuullota sipulit huolellisesti samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistit jauhelihan. Lisää tomaattimurskapurkkiin hieman vettä, ravista ja lisää seos sipulien joukkoon. Anna hautua 20–30 sekuntia. (Tällä tekniikalla saat kaikki tomaatit hyödynnettyä ja kaikki maut pannulta tulevat kastikkeeseen)
Kaada sipuli-vesi-tomaattimurskaseos pataan jauhelihojen kanssa. Lisää pataan vettä, jotta ainekset peittyvät. Anna hautua 20–30 minuuttia.
Lisää pataan porkkanaraaste ja ketsuppi ja anna kastikkeen hautua noin tunnin. Kastikkeeseen ei tarvitse lisätä kermaa, sillä hauduttaminen tekee kastikkeesta paksun. (Tästä aikamääreestä voidaan tarvittaessa tinkiä, jos on kiire)
Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua pastan ja juustoraasteen kanssa. Älä säästele juustoraastetta!
Lähde: Allt om Mat
Ruskea jauhelihakastike
1 rasia sika-nauta jauhelihaa
1 kpl sipulia kuutioituna
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä kuumennettuna
2 rkl soijaa tai hieman suolaa
1 tl mustapippuria
Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla ja lisää loppuvaiheessa joukkoon sipulikuutiot.
Anna sipulin kuullottua pannulla hetki.
Siirrä jauheliha-sipuliseos pannulta ja sulata pannulla nokare voita. Voit myös ottaa käyttöön kattilan.
Lisää voin joukkoon vehnäjauhot ja anna jauhojen ruskistua koko ajan hyvin.
Kaada kuuma lihaliemi seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Anna jauhon kypsyä muutama minuutti ja lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos.
Mausta soijakastikkeella tai suolalla ja mustapippurilla.
Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkista vielä maku ja suolan määrä.
Resepti: Hookoo.fi
Lähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, Allt om Mat, Hookoo
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä