Tiedätkö, mikä arkiruoka on suomalaisten suosikki erilaisten tuttujen herkkujen joukossa?
Yksi perinneresepteistä on selkeästi yli muiden, kun puhutaan suomalaisten arkiruokasuosikeista. Vuonna 2016 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tekemän selvityksen mukaan perinteinen jauhelihakastike on kiistaton ykkössuosikki.
Jopa 44 prosenttia suomalaisista valmistaa jauhelihakastiketta 2-3 kertaa kuukaudessa. Kaikista kyselyyn valituista, Suomessa nautituista arkiruoista jauhelihakastike oli suosionsa puolesta kiistaton ykkönen.
Suomalaisista 20–29-vuotiaista 39 prosenttia kertoi syövänsä jauhelihakastiketta kahdesta kolmeen kertaa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 38 prosenttia.
Näitä ruokalajeja suomalaiset syövät vähintään 2–3 kertaa kuukaudessa:
1. Jauhelihakastike – 44 prosenttia
2. Paistettu kala – 40 prosenttia
3. Broileri- tai kalkkunakastike tai -pata – 34 prosenttia
4. Lihapullat – 34 prosenttia
5. Pastakastike – 34 prosenttia
6. Munakas – 32 prosenttia
7. Makaronilaatikko – 32 prosenttia
8. Pizza – 30 prosenttia
9. Uunikala – 28 prosenttia
10. Broileri- tai kalkkunapihvi – 24 prosenttiaLähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy
Osaatko valmistaa jauhelihakastikkeen?
Jauhelihakastikkeen valmistus jakaa Suomessa mielipiteitä. Ydinkysymys on monen mielestä se, että tulisiko klassikkokastike valmistaa tomaattipohjaiseksi vai ruskeakastike-pohjalla. Oli oma suosikki sitten tomaattikastikkeeseen valmistettu jauhelihakastike tai perinteinen ruskeakastike-versio, olisi jokaisen kotikokin hyvä osata valmistaan tämää suomalaisten arkiruokien ehdoton suosikki.
Ruskea jauhelihakastike
1 rasia sika-nauta jauhelihaa
1 kpl sipulia kuutioituna
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä kuumennettuna
2 rkl soijaa tai hieman suolaa
1 tl mustapippuria
Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla ja lisää loppuvaiheessa joukkoon sipulikuutiot.
Anna sipulin kuullottua pannulla hetki.
Siirrä jauheliha-sipuliseos pannulta ja sulata pannulla nokare voita. Voit myös ottaa käyttöön kattilan.
Lisää voin joukkoon vehnäjauhot ja anna jauhojen ruskistua koko ajan hyvin.
Kaada kuuma lihaliemi seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Anna jauhon kypsyä muutama minuutti ja lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos.
Mausta soijakastikkeella tai suolalla ja mustapippurilla.
Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkista vielä maku ja suolan määrä.
Resepti: Hookoo.fi
Lähteet: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, Hookoo
***
0:34
Kesäuusinta: Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2016