Aasialaisen keittiön kulmakivinä ovat herkulliset kastikkeet, jotka antavat makua ruokaan kuin ruokaan. Kastikkeiden käytössä kannattaa käyttää kuitenkin harkintaa, sillä päiväannos suolaa täyttyy helposti jo ruokalusikallisella.
Moni ei ajattele kahdesti aterian suolapitoisuutta dipatessaan sushia soijakastikkeeseen. Sushi ja wokit mielletään terveellisiksi, mutta kun niihin lisää soija-, kala- tai osterikastiketta, ruoasta tuleekin yllättävän suolapitoista, kertoo News.com.au.
Epätietoisuutta suolamääristä
Uuden tutkimuksen mukaan suositut aasialaiset kastikkeet sisältävät paljon enemmän suolaa, kuin on ehkä tullut ajatelleeksi.
Esimerkiksi ruokalusikallinen tavallista soijakastiketta sisältää 61 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa. Kaikista aasialaisesta keittiöstä tutuista kastikkeista eniten suolaa sisälsi kuitenkin kalakastike.
Yksi ruokalusikallinen suosittua ruoka-ainetta sisältää nimittäin jopa 96 prosenttia suolan suositellusta päiväannoksesta.
– Tiedämme, että öljyssä kypsennetty ruoka on todella suosittua, koska se on nopea valmistaa, tuoretta sekä terveellistä, mutta liian moni meistä on epätietoinen siitä, kuinka paljon suolaa käyttämämme kastikkeet sisältävät, ravintoterapeutti Sian Armstrong kertoo.
Videolla japanilaiset vieraat maistavat suomalaista sushia. Artikkeli jatkuu videon alla.
0:51
Tavallista vai vähäsuolaista kastiketta?
Sillä on oikeasti merkitystä, valitsetko tavallista vai vähäsuolaisempaa soijakastiketta: ruokalusikallinen suolapitoisinta soijakastiketta sisältää liki 90 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa, kun taas vähäsuolaisimmassa soijakastikkeessa on vain puolet siitä.
– Liika suola saattaa aiheuttaa korkean verenpaineen, joka lisää halvauksien sekä sydän- ja munuaistautien riskiä. Yksi parhaista tavoista pitää verenpaine kurissa on syödä vähemmän suolaa, joten valitse vähäsuolainen soijakastike, äläkä laita sitä liikaa, tutkimuksessa todetaan.
Vähiten suosituista kastikkeista suolaa sisälsi osterikastike, mutta siltikin ruokalusikallinen sitä sisältää 36 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa.
Tutkimusryhmä toivoo valmistajien puuttuvan asiaan
Tutkimukseen osallistuneen Clare Farrandin mukaan viime vuosikymmeninä ei olla nähty minkäänlaista suolan määrän vähenemistä näissä kastikkeissa, eikä ole olemassa myöskään mitään tavoitteita suolan määrän vähentämiseksi.
Lue myös: Onko sushi terveellistä? Asiantuntijalta silmiä avaava vastaus
– Ihmiset olettavat, että soijakastikkeita ei voi tehdä vähäsuolaisempina, mutta tämä raportti osoittaa, että siitä ei ole kyse, sillä jotkin soija-, tamari- ja osterikastikkeet sisälsivät paljon vähemmän suolaa, kuin toiset, Farrand toteaa.
Farrand ja muut tutkimukseen osallistuneet toivovatkin, että kaikki valmistajat vähentäisivät kastikkeidensa suolamääriä.
Lähde: News.com.au