Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto
Tutkimuksen mukaan ultraprosessoitu ruoka ja kognitiivisten kykyjen heikkeneminen ovat yhteydessä toisiinsa.
Ultraprosessoitujen ruokien maku on yleensä vastustamaton, mutta vaikutukset terveydelle vähemmän suotuisia. Nyt lihajalosteiden, karkkien, sipsien ja muiden pitkälle prosessoitujen tuotteiden on havaittu voivan aiheuttaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä, kertoo CNN.
Löydökset esiteltiin vuoden 2022 Alzheimer’s Association International Conference -konferenssissa San Diegossa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.
Tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 brasilialaista enintään kymmenen vuoden ajan. Noin puolet seurattavista henkilöistä oli vaaleaihoisia tai korkeakoulutettuja naisia. Osallistujien keski-ikä oli 51 vuotta.
– Brasiliassa ultraprosessoidut ruoat vastaavat 25–30 prosentista syödyistä kaloreista, kertoo apulaisprofessori Claudia Suemoto São Paulon yliopiston lääketieteen laitokselta.
Ultraprosessoidut ruoat ovat teollisesti tuotettuja ruokia, joissa on paljon esimerkiksi öljyä, rasvaa, sokereita sekä lisättyjä aromeja, väriaineita ja muita lisäaineita, mutta vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla vaikkapa leivonnaisia, leipiä, valmisruokia, kuten pakastepizzoja, virvoitusjuomia tai pikaruokaa.
Tutkimuksen aikana koehenkilöille tehtiin kognitiivisia testejä: heidän piti esimerkiksi muistaa sanoja ja tunnistaa niitä. Koehenkilöt myös kertoivat ruokavaliostaan.
Kognitiiviset kyvyt heikkenivät nopeammin
Tutkimuksen mukaan kognitiiviset kyvyt heikkenivät 28 prosenttia nopeammin, jos henkilö sai yli 20 prosenttia päivän kaloreista prosessoiduista ruoista. Toimintakykykin heikkeni 25 prosenttia nopeammin verrattuna ihmisiin, joiden energiansaannista alle 20 prosenttia tuli prosessoiduista ruoista, kertoo tutkimusta tehnyt Natalia Gonçalves patologian laitokselta.
Jos henkilö syö 2000 kilokaloria päivässä, 20 prosenttia tarkoittaisi 400 kilokaloria. Esimerkiksi yksi suklaapatukka sisältää yleensä yli 200 kilokaloria.
– Meillä [Brasiliassa] on McDonald's, Burger King, syömme paljon suklaata ja vaaleaa leipää. Tämä ei valitettavasti eroa paljoakaan monista muista länsimaista, Suemoto kuvaa.
Suemoton mukaan Yhdysvaltain kansalaiset saavat kokonaiskaloreista 58 prosenttia ultraprosessoiduista ruoista. Briteillä vastaava luku on 56,8 prosenttia ja kanadalaisilla 48 prosenttia.
Lue myös: Pohjoismainen ruokavalio voi tutkimuksen mukaan auttaa välttämään diabeteksen – syötkö jo näin?
– Ihmisten täytyy ymmärtää, että heidän pitäisi kokata enemmän ja valmistaa omat ruokansa alusta asti. Tiedän. Sanomme, ettei meillä ole aikaa, muttei se oikeasti vie niin paljon aikaa, Suemoto kuvailee.
– Ja se [käytetyt aika] olisi sen arvoista, koska suojaat sydäntäsi ja aivojasi dementialta tai Alzheimerin taudilta. Se on tutkimuksemme viesti: lakkaa ostamasta superprosessoituja ruokia.
Suemoto huomauttaa, ettei tutkimuksessa etsitty kognitiivisten kykyjen heikkenemisen juurisyytä eikä voida sanoa, että prosessoitu ruoka olisi sen suora syy. Sen sijaan tutkittiin yhteyttä näiden kahden välillä, kertoo NBC.
Katso myös: Miksi sokeri maistuu niin hyvältä? Koukuttaako se oikeasti? Asiantuntija vastaa. Juttu jatkuu videon alla.
Vastaavia tuloksia saatu aiemminkin
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ultraprosessoidut ruoat yhdistetään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen.
Yli 72 000 britin tietoja analysoineessa tutkimuksessa havaittiin, että dementian riski väheni 19 prosenttia aina, kun henkilö vaihtoi kymmenen prosenttia päivittäin syömistään ultraprosessoiduista ruoista esimerkiksi tuoreisiin hedelmiin, vihanneksiin, maitoon ja lihaan. Jos ultraprosessoitujen ruokien syömistä sen sijaan lisäsi kymmenen prosenttia, dementian riski nousi 25 prosenttia.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että ultraprosessoidut ruoat ovat yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin. Diabeteksen puolestaan tiedetään olevan muistisairauksien riskitekijä.
Asiantuntijaryhmä ehdotti aiemmin tupakka-askeista tuttuja varoituksia sipsipusseihin, ranskalaisiin, pekoniin, karkkeihin, limuihin ja muihin pitkälle prosessoituihin tuotteisiin.
Hyviä rasvoja ja tuoreita kasviksia – katso alla olevalta videolta herkullisen ja terveellisen lohi-avokado-salaatin resepti!
Lähteet: Edition.cnn.com, Eurekalert.org,Ctvnews.ca, Eurekalert, NBC
Uusimmat
-
22:50
Poliisilta useita kiinniottoja Tappara–Ilves-pelin jälkeen
-
22:47
AFP: Yhdysvallat jätti Libanonille aselepoehdotuksen
-
22:37
Ilves menettää hyökkääjänsä ulkomaille
-
22:34
Pikkuhuuhkajat-luotsi häkeltyi joukkueensa huimasta näytöksestä – "Voi hyvänen aika!"
-
22:31
IL: Asiakirjat paljastavat, että sisäministeri Rantasen pakolaiskiintiöpuheet eivät pidä paikkansa
-
22:29
Järjestyshäiriöitä jääkiekkopelin jälkeen Tampereella – useita ihmisiä otettu kiinni
-
22:23
Tommi Niemelä äimänä Tappara-pelin kohutilanteesta: "Meidän sääntökirjassamme ei sanota"
-
21:51
Raimo Helmiseltä kriittistä puhetta SaiPan ennätyspelin jälkeen – "Se söi meitä"
-
21:49
Liigaseuranta: SaiPa ennätysiskussa – Ilves tyrmäsi Tapparan
-
21:48
Raimo Helmisen SaiPa jysäytti seuraennätyksen – uusi sarjasijoitus täysin sensaatiomainen
-
21:37
Löylyt keskellä ydinkeskustaa – näin saunabaarin kiuas kuumeni Helsingissä
-
21:36
Shokkipäätös! Perinteikästä suurseuraa uhkaa karu kohtalo
-
21:24
Vaikuttaako täysikuu yöuneen? Asiantuntija: "Onhan se jo huomattava lyhenemä"
-
20:41
Putinin kaasu ei huomisesta alkaen virtaa Itävaltaan – sama voi olla pian edessä Slovakiassa
-
20:36
Uskomaton näytös! Pikkuhuuhkajat otti jättiharppauksen kohti EM-kisapaikkaa
-
20:23
Pelicans otti lukua – sitten lensi isäntien ykkössentteri pihalle
-
20:19
Onko tässä tuleva F1-tähti? Raefin, 4, ajotaidot hämmästyttävät
-
20:15
Jos mokaat pikkujouluissa, toimi näin
-
20:00
Kun Raimo Grönberg kertoi haluavansa jäädä pois Salkkareista, ehdotettiin Gunnar-hahmolle murheellista kohtaloa
-
19:50
Karu arvio Mike Tysonin ja Jake Paulin kohuottelusta – "Lähettävät lampaan teuraaksi"
-
Lataa lisää