Raa'asta kalasta valmistetun, Thaimaassa suositun ruokalajin, koi plaan, on todettu BBC:n mukaan sisältävän loisia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vuosien kuluessa maksasyövän.
Kymmenien vuosien ajan on ihmetelty sitä, miksi tietyllä joukolla thaimaalaisia todetaan merkittävästi keskimääräistä enemmän maksasyöpää. Syy tilastolliseen poikkeamaan on selvinnyt, ja sen taustalla on etenkin Koillis-Thaimaassa suosittu perinneruoka, koi plaa, joka valmistetaan raa'asta kalasta.
TIESITKÖ? Koillis-Thaimaalainen perinneruoka, koi plaa, valmistetaan perinteisesti raa'asta kalasta, muurahaisista, tuoreista yrteistä ja lime-mehusta.
Raa'assa kalassa voi olla vaarallisia loisia
Koi plaan aiheuttama syöpäriski johtuu siitä, että raa'asta kalasta valmistettu perinneherkku voi sisältää vaarallisia loisia, lampaanmaksamatoja, jotka altistavat maksasyövälle.
– Saimme selville, että lampaanmaksamato voi muodostaa kemikaalia, joka stimuloi isäntäeläimen immuunipuolustusta ja aiheuttaa tulehduksen. Vuosien jälkeen tämä muuttuu krooniseksi tulehdukseksi ja voi muuttua syöväksi, Khon Kaen yliopiston tohtori Banchob Sripa kertoi BBC:lle.
Banchob Sripan tutkimusryhmä sai selville, että joissain yhteisöissä jopa 80 prosentilla asukkaista oli syövälle altistavia loisia. Nuorimmat infektoituneista olivat vasta nelivuotiaita, mutta harvat ovat sairastuneet syöpään ennen 50 ikävuotta.
Paikallisia opetetaan kypsentämään kala
Jos kalan kypsentää ennen sen valmistamista, lampaanmaksamadot kuolevat. Tästä syystä ihmisten tietoisuutta raa'an kalan syömisen aiheuttamista riskeistä pyritään parantamaan. Tällä hetkellä tietoa raa'an kalan syömisen aiheuttamista terveysriskeistä ei ole vielä täysin omaksuttu.
– Joskus minä kypsennän kalan, mutta joskus minä unohdan, 61-vuotias Jongluck Laonongkwa kertoi BBC:lle, vaikka hänen on todettu kantavan vaarallisia loisia.
Lähde: BBC