Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Superherkullista kurkkua vaivattomasti: "En aikaisemmin tajunnut, että kurkulle voisi tehdä näin"

1:37img
KATSO MYÖS: Oletko koskaan tehnyt kurkulle näin? Tuiki tavallisesta vihanneksesta saa tälläkin ohjeella parempaa.
Julkaistu 23.03.2024 08:02

Emmi Niiniaho

Miksi tyytyä vain tylsään kurkkusalaattiin, kun parilla lisäsilauksella kurkusta voi tehdä koko annoksen päätähden?

Kun alkaa oikein ajatella, kurkku on hämmästyttävän monipuolinen vihannes.

Sitä voi pilkkoa leivän päälle, lisätä vihersalaattiin, raastaa osaksi tsatsikia, dipata sellaisenaan tai pyöräyttää smoothieksi.

Makuja-toimitus testasi kahta kurkkusalaattiohjetta, joissa hyödynnetään monista aasialaisista keittiöistä tuttuja mausteita.

Yleiset raaka-aineet kuten riisiviinietikka ja seesamiöljy voi hyödyntää monessa muussakin aasialaishenkisessä reseptissä.

Lue myös: Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi

Raikkaat "kurkkunuudelit": "En tajunnut, että kurkulle voisi tehdä näin"

Viipaletta, kuutiota, lohkoa, raastetta vai nuudelia?

En aikaisemmin edes tajunnut, että kurkulle voisi tehdä näin! Lopputulosta syödessä tuntuu samaan aikaan siltä kuin söisi jotain aivan muuta kuin kurkkua, ja että söisi kurkkua aivan parhaimmillaan.

Haarukkaa pystyi pyörittelemään nuudelien keskellä kuin olisi syönyt pastaa.

nuudelikurkkuhässäkkä

Seesaminsiemenet tuovat kurkkunuudeleihin makua ja rakennetta.

Oikeilla välineillä The Kitchn -sivuston resepti valmistuu helposti.

Raikkaat kurkkunuudelit seesamikastikkeella

kaksi isoa kurkkua
0,5 tl suolla + lisää tarvittaessa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
(1 tl sokeria)
(paahdettuja seesaminsiemeniä)

  1. Aseta ison kulhon päälle lävikkö tai siivilä.
  2. Kuori kurkku ja aseta vihannesten spiraalileikkuri kaikkein ohuimmalla asetukselle ja "raasta" kurkusta pitkiä ja ohuita nuudeleita.
  3. Aseta nuudelit siivilään ja ripottele päälle puolikas teelusikallinen suolaa ja sekoita. Anna kurkkunuudelien seistä huoneenlämmössä puoli tuntia.
  4. Sekoita kulhossa yhteen etikka, seesamiöljy ja sokeri ja vispaa kunnes sokeri on sulanut.
  5. Lisää kurkkunuudelit kastikkeen joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoile välittömästi.

Lue myös: Asiantuntijan niksi: Kurkusta paljon paremman makuista helposti!

Trendikäs korealainen kurkkusalaatti

Korealainen keittiö on erityisen suosittu myös Suomessa ja siihen kuuluvat tietyt omaleimaiset mausteet.

Mausteista korealaista kurkkusalaattia maustaa gochugaru-chilijauhe, jota löytyy aasialaisiin ruokiin erikoistuneista liikkeistä.

korealainen kurkkuhässäkkä

Gochugaru-chihijauhetta käytetään myös esimerkiksi kimchin valmistamisessa.

Tämä The Kitchn -sivuston resepti valmistuu vain minuuteissa ja toimii loistavana lisukkeena esimerkiksi paistetun kanan kanssa.

Mausteinen korealainen kurkkusalaatti

2 tl riisiviinietikkaa
1–2 tl gochugaru-chilijauhetta 
1 tl paahdettua seesamiöljyä
1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
kevätsipuli pilkottuna
2 kurkkua

  1. Yhdistä kaikki muut ainekset paitsi kurkku kulhossa. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
  2. Pilko kurkku ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet kulhoon. Sekoita, kunnes mausteseos peittää kurkkuja kauttaaltaan (jos sekoitat käsin, käytä kumihanskoja).
  3. Tarjoile huoneenlämpöisenä tai jääkaappikylmänä.

Lue myös: Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Katso myös: Kolme erilaista tapaa pilkkoa kurkku

3:16img

Jos kurkun haluaa pilkkoa pienemmäksi kuin pelkiksi viipaleiksi, nämä leikkaustavat auttavat.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset