Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kurkkufakta voi yllättää: Vihreä pötkylä ei todellakaan ole ainoa lajissaan

kurkkukuva AOP
Kurkku on yksi Suomen suosituimmista vihanneksista.All Over Press
Julkaistu 20.03.2025 17:03

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Tiesitkö, että kurkku ja meloni ovat lajisukulaisia? Lue mielenkiintoiset faktat suosikkivihanneksesta.

Suomalaisten suosikkivihanneksen teemaviikko on käynnissä: valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 17.–23.3.2025, Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan

Suomi on tehokas kurkunviljelijämaa, ja yli 90 prosenttia suomalaisten syömistä tuoreista kurkuista onkin kotimaisia.

Suomalaisissa kasvihuoneissa viljellään maailmanennätyssatoja, sillä neliömetriä kohden saadaan jopa 250 kiloa kurkkua. 

Lue myös: Jääkaapistasi löytyy "suoranainen kansallisaarre" – nyt ylistetään kotimaista suosikkia

Tuttu suosikki yllättää

Kurkkulajikkeita on useita erilaisia, aina tutuista kasvihuone- ja avomaankurkuista eksoottisiin käärme- ja rypälekurkkuihin. 

Kurkun ulkonäkö voi lajikkeesta riippuen vaihdella paljonkin, ja tuntemamme vihreän pötkön sijaan eri lajikkeet voivat olla esimerkiksi piikikkäitä tai väriltään valkoisia.

KarvaskurkkuKurkku voi näyttää myös tältä. Kuvassa karvaskurkku.

Lue myös: Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi

Tiesitkö? Myös melonit kuuluvat kurkun kanssa samaan Cucumis-sukuun. 

kiwano kurkkuKiwano-hedelmä eli kivakurkku on kurkulle sukua.

– Esimerkiksi melonikurkun maku on aivan kurkun ja melonin väliltä. Myös eksoottisena hedelmänä myytävä kiwano on kurkun sukua, Niina Kangas Kauppapuutarhaliitolta kertoo tiedotteessa.

Kiwano tunnetaan myös nimellä kivakurkku. Se sopii esimerkiksi salaatteihin ja hedelmäjuomiin.

Lue myös: Näin kasvatetaan somehitiksi noussut ikkunakurkku

Kokeile kotona: Kurkkuveneet järvikalatäytteellä

Kurkkuveneet järvikalatäytteelläKurkkuveneet voi täyttää vaikka järvikalalla.Lumiko Creative Oy

Kurkusta voi tehdä myös hauskoja kurkkuveneitä! Kokeile Kauppapuutarhaliiton vinkkaamaa ohjetta.

12–16 kpl 
Valmistusaika: 25 min 

Ainekset:  

  • 2 kurkkua
  • 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa 
  • ½ prk (60 g) smetanaa 
  • 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
  • 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
  • suolaa ja pippuria
  • 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina 

Valmistusohje: 

  1. Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla. 
  2. Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla. 
  3. Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla. 
  4. Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä. 

Katso myös: Tämä kurkkusalaatti on jättihitti! 

1:36imgTestasimme viraalin ohjeen.

Lue myös: Pitääkö kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta

Lähde ja resepti: Kauppapuutarhaliitto ry

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset