Nyt on hyvä aika käyttää viime kesän pakastemarjavarastot loppuun. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, kuinka pakastetut marjat tulee sulatettua.
Pakastaminen on tutkitusti oiva tapa säilöä marjojen ravintoaineet ja maut. Jos pakastin pursuilee vielä viime kesän herkullisia marjoja, on nyt oiva hetki tehdä tilaa tulevalle sadolle. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto muistuttaa, että pakastemarjojen sulattamiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota.
Sulata marjat tehokkaasti ja nopeasti
Jotta mahdollisimman suuri osa C-vitamiinista ja muista hyödyllisistä ravintoaineista säilyisi marjoissa vielä pakastamisen jälkeen, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka pakastemarjat sulatetaan. Huolimaton sulatus voi johtaa siihen, että marjojen vitamiinit tuhoutuvat.
– Siinä tehdään suurimpia C-vitamiinituhoja, Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen toteaa.
– Sulatuksen pitää olla tehokas ja nopea. Pakastuspussin voi laittaa sulamaan lämpimään veteen tai rasian sulatusteholla mikroon. Pakastettujen marjojen keittäminen ei ole vitamiinien kannalta suositeltavaa, Hopsu-Neuvonen kertoo.
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan esimerkiksi mansikassa on yhdeksän kuukauden pakastamisen jälkeen tallella 90 prosenttia marjan C-vitamiinista, ja kaksi vuotta pakastamisesta edelleen liki 70 prosenttia. Ehjinä, kuivina ja kokonaisina pakastetuissa marjoissa myös flavonoidit ja antioksidantit säilyvät hyvin.
Pakastemarjat ovat monikäyttöisiä
Pakastetut marjat ovat hyvä raaka-aine alkukesän valmistujaisten ja lakkiaisten juhlapöytien makeiden tarjottavien valmistukseen. Pakastemarjoista saa myös paljon makua arkisempiinkin herkkuihin.
– Tämän hetken suosituin välipala, rahka, maistuu ihanalta, kun siihen lisää marjoja. Rahkaan ja smoothieen voi käyttää myös sulatetun mansikkarasian pohjalle jäävän herkullisen mehun, Hopsu-Neuvonen toteaa.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry