Syöthän sinäkin tätä runsaskuituista vitamiinipommia? Kansa ryhtyi kukkakaalitalkoisiin
Suomalaiset viljelijät ovat ajaneet kukkakaalisatoaan peltoon ylitarjonnan vuoksi. Vasabladetin sekä Helsingin Sanomien raportoitua asiasta kukkakaalit pääsivät paikoin loppumaan kaupoista.
Kylmän kesän vuoksi samanaikaisesti kypsyneet kukkakaalit ovat tuottaneet viljelijöille päänvaivaa. Suomalaiset eivät jaksa rouskuttaa kaalia yhtä paljon kuin sitä olisi tarjolla. Kysynnän ylittävän tarjonnan vuoksi osa viljelijöistä on myynyt satoaan alihintaan ja jopa jättänyt kukkakaalinsa peltoon mätänemään.
Kukkakaalin taimet nauttivat viileähköstä säästä, joten Suomen kolea kesä ei ole aiheuttanut laatuongelmia satoon. Vasabladetin ja Helsingin Sanomien haastatteleman Trygve Auran mukaan kukkakaalin laatu on ollut jopa todella hyvä. Hukkaan heitetty A-luokan sato ymmärrettävästi harmittaa.
Auran avuksi koitui mediajulkisuus, kun Vaasassa toimivan lähiruokapiirin jäsenet ilmoittautuivat halukkaiksi ostamaan yhteensä vajaa 700 kiloa viljelijän kaalia.
Tyhjät laarit ja täysi some
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Facebook-sivuillaan Satokausikalenteri kehotti muitakin suomalaisia ryhtymään kukkakaalitalkoisiin. Viesti oli kulkeutunut ainakin Helsingin Hakaniemessä asioivien korviin, sillä Ympyrätalon S-marketin kukkakaalilaari oli lauantaina tyhjäksi kaluttu.
Sosiaalisessa mediassa #kukkakaalitalkoot-merkin alla on jaettu satoja julkaisuja, joissa ihmiset ilmoittavat tukevansa suomalaista vihannesviljelyä sekä paljastavat kukkakaalireseptejään.
Runsaskuituista kukkakaalia kannattaa syödä myös sen ravintoarvojen vuoksi, sillä varsinkin raaka kukkakaali sisältää runsaasti syysflunssan etäällä pitävää C-vitamiinia sekä monia B-ryhmän vitamiineja.
Lähteet: Helsingin Sanomat, Vasabladet, Hyötykasviyhdistys
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti