Kotimaista kukkakaalia on nyt saatavilla niin paljon, että viljelijät pelkäävät osan sadosta menevän hukkaan. Nyt on siis hyvä hetki ostaa tätä edullista ja kotimaista herkkukasvista.
Kukkakaalireseptejä:
Kukkakaaligratiini – gratinoitu kukkakaali on syksyn ehdoton herkkuruoka
Kukkakaali aasialaisittain – Satokausikalenterin helppo ja koukuttava kukkakaaliohje
Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta
Paras kesäkeitto – Sadun ohjeella teet legendaarisesta ruoasta taivaallisen hyvää
Suomalainen kukkakaali kaipaa jälleen kuluttajien apua. Muutama vuosi sitten Suomessa kampanjoitiin käyntiin kukkakaalitalkoot, kun kotimaista kasvista kypsyi yhtäkkiä yli äyräiden ja sadot uhkasivat mädäntyä pellolle. Näin ei kuitenkaan lopulta käynyt, vaan suomalaiset innostuivat kokkaamaan kukkakaalista.
Nyt kukkakaalitalkoille on taas tarvetta, sillä satoa on kypsynyt kerralla suuri määrä.
– Tilanne on akuutti tällä ja ensi viikolla. Tällä hetkellä pelkästään meidän viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 30–60 lavallista loistavalaatuista tavaraa. Monen viikon sato valmistuu yhtä aikaa, suomalaiseltaTuoreverkko-vihannestukulta kerrotaan.
Lue myös: Syöthän sinäkin tätä runsaskuituista vitamiinipommia? Kansa ryhtyi kukkakaalitalkoisiin
Näin hyödynnät kukkakaalin – älä heitä lehtiä roskiin!
Kotimainen kukkakaali maksaa tällä hetkellä ruokakaupoissa noin pari euroa kilolta. Kukkakaali sopii loistavasti monenlaiseen ruoanlaittoon tai syötäväksi myös sellaisenaan.
– Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä, Kotimaiset Kasviset ry vinkkaa.
Muista, että kukkakaalista kannattaa kasviksen kukinnon lisäksi käyttää myös sen suojalehdet.