Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Valtavaa määrää halpoja kasviksia uhkaa kurja kohtalo: "Tilanne on akuutti"

2:11img
KATSO MYÖS VIDEO: Satokausikalenterin Samuli Karjula valmistaa superherkullisen kukkakaalisalaatin.
Julkaistu 24.08.2023 11:08

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotimaista kukkakaalia on nyt saatavilla niin paljon, että viljelijät pelkäävät osan sadosta menevän hukkaan. Nyt on siis hyvä hetki ostaa tätä edullista ja kotimaista herkkukasvista.

Kukkakaalireseptejä:

Kukkakaaligratiini – gratinoitu kukkakaali on syksyn ehdoton herkkuruoka

Kukkakaali aasialaisittain – Satokausikalenterin helppo ja koukuttava kukkakaaliohje

Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta

Paras kesäkeitto – Sadun ohjeella teet legendaarisesta ruoasta taivaallisen hyvää

Vuoden kalakeitto: Kaisun kukkakaali-siikakeitto

Suomalainen kukkakaali kaipaa jälleen kuluttajien apua. Muutama vuosi sitten Suomessa kampanjoitiin käyntiin kukkakaalitalkoot, kun kotimaista kasvista kypsyi yhtäkkiä yli äyräiden ja sadot uhkasivat mädäntyä pellolle. Näin ei kuitenkaan lopulta käynyt, vaan suomalaiset innostuivat kokkaamaan kukkakaalista. 

Nyt kukkakaalitalkoille on taas tarvetta, sillä satoa on kypsynyt kerralla suuri määrä.

– Tilanne on akuutti tällä ja ensi viikolla. Tällä hetkellä pelkästään meidän viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 3060 lavallista loistavalaatuista tavaraa. Monen viikon sato valmistuu yhtä aikaa, suomalaiseltaTuoreverkko-vihannestukulta kerrotaan.

Lue myös: Syöthän sinäkin tätä runsaskuituista vitamiinipommia? Kansa ryhtyi kukkakaalitalkoisiin

Näin hyödynnät kukkakaalin – älä heitä lehtiä roskiin!

Kukkakaali paahdettu

Kukkakaalia voi esimerkiksi paahtaa uunissa!

Kotimainen kukkakaali maksaa tällä hetkellä ruokakaupoissa noin pari euroa kilolta. Kukkakaali sopii loistavasti monenlaiseen ruoanlaittoon tai syötäväksi myös sellaisenaan.

– Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä, Kotimaiset Kasviset ry vinkkaa.

Muista, että kukkakaalista kannattaa kasviksen kukinnon lisäksi käyttää myös sen suojalehdet.

Lue myös: Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Lue myös: Älä missään nimessä heitä roskiin! Edullinen raaka-aine jää yllättävän monelta hyödyntämättä

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset