Kalayhdistys muistuttaa katkarapujen syönnin hyödyistä.
Toukokuussa vietetään jo kolmatta kertaa Pro Kala ry:n nimeämää kalakuuta. Kalakuun aikana yhdistys haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan, eli vähintään kahdesti viikossa.
Kalakuun kunniaksi julkaisemme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla erilaisia kalan käsittelyyn liittyviä vinkkejä sekä tietysti parhaita kalaruokaohjeita.
Lue myös: Jyväskyläläinen Kaisu kehitteli mahtavan kalakeiton – ammattilaiset ylistävät: "Vannoutunut kuohukerman käyttäjäkin tuli melkein 'huijatuksi'"
Katkaravut suomalaisten suosiossa
Nyt kalayhdistyksestä muistutetaan, että myös äyriäiset sopivat mainiosti kalakuun herkutteluun, joko sellaisinaan tai kalaruokia täydentämään. Yksi suomalaisten selkeistä äyriäissuosikeista on katkaravut, joita syömme keskimäärin 1,6 kiloa henkeä kohden vuosittain.
Pro Kala ry:n mukaan joka kolmas suomalainen syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa. Katkarapuja nautitaan useimmiten pizzan päällä ja erilaisissa katkarapusalaateissa. Katkarapuja syövät eniten nuoret, 20–24-vuotiaat suomalaiset.
Suomalaiset suosivat etupäässä kuorittuja pakastekatkarapuja. Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, salaatteja ja voileipiä. Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta
Suomalaisten katkarapujen käyttöä on tutkittu tuoreessa Norwegian Seafood Councilin teettämässä kyselyssä. Kyselyn perusteella suomalaiset eivät vielä ole kovin perillä katkarapujen terveyshyödyistä. Norwegian Seafood Councilin Pohjoismaista vastaava johtaja Trym Eidm Gundersen muistuttaa katkarapujen olevan terveellinen proteiininlähde.
Lue myös: Maailman parasta lohikeittoa! Lisää sopan joukkoon Linnean salainen ainesosa
Vain vähän rasvaa ja paljon ravintoaineita
Gundersen kertoo, että katkaravuissa on vain vähän rasvaa ja paljon erilaisia ravintoaineita, ja vaikka katkarapujen kolesterolipitoisuus on korkea, ne eivät nosta kolesterolitasoa. Käypä hoito -suosituksen mukaan katkarapuja ei tarvitse välttää, vaan niitä voi syödä kohtuullisesti, vaikka tarkkailisikin kolesteroliaan.
Gundersen innostaa suomalaisia kokeilemaan esimerkiksi tuoreita, kuorittavia katkarapuja.
– Ne sopivat loistavasti esimerkiksi kesän grillikauteen tai rapujuhliin, kehuu hän. Kuorellisia katkarapuja voi kotona mainiosti myös savustaa, jolloin niihin saa aivan uudenlaista makua.
Kaikkien rakastamiin katkarapuklassikkoihin kuuluu tietysti myös toast skagen, jonka kehitti tukholmalaisen Riche-ravintolan ravintoloitsija Tore Wretman. Hän yhdisti 1950-luvulla voissa paistetun vaalean leivän ja majoneesipohjaisen katkaraputahnan ja koristeli annoksen mädillä ja tuoreella tillillä. Toast skagen on erittäin suosittu alkuruoka ravintoloissa tänäkin päivänä.
WWF muistuttaa: Katkarapujen pyyntiin liittyy ongelmia
Vaikka katkaravut ovatkin ravitsemukselliseti terveellisiä, liittyy niiden pyyntiin erilaisia ongelmia. WWF muistuttaa sivuillaan monet kylmien merialueiden katkarapukantojen taantuneen liiallisen kalastuksen vuoksi. Katkarapujen pyynnissä käytetyt pohjatroolit voivat vaurioittaa merenpohjaa.
– Pohjankatkarapu on Pohjoismaissa yleisimmin ruoanlaitossa käytetty katkarapu. Katkarapuja kalastetaan troolaamalla, jolloin sivusaaliit ovat usein suuria. Kalastusvälineiden kehittyminen on pienentänyt sivusaaliin määrää merkittävästi.
Lisätietoja aiheesta WWF:n sivuilta.
Lue myös: Harri Syrjänen neuvoo, kuinka helposti valmistuu taivaallinen toast skagen
Lähteet: Pro Kala ry, WWF