Tämän takia sinunkin kannattaa syödä kananmunia
Kananmunien käyttö jatkaa kasvuaan, ja viime vuonna kulutus oli noin 12 kiloa henkilöä kohden. Terveydellisestä näkökulmasta suunta on oikea.
Keitetyt kananmunat on nostettu kolesterolin kohottajasta kunniaan. Eikä syyttä, sillä kananmuna on varsinainen ravintoainepommi sisältämiensä A-, D-, E- ja B12-vitamiinien, raudan, folaatin sekä seleenin vuoksi. Kananmuna sisältää tunnetusti myös paljon proteiinia. Mutta mikä on näiden ravintoaineiden merkitys ihmisen terveyden kannalta?
Kasvattavat lihaksia
Monet salilla ahkerasti treenaavat nauttivat mieluusti kananmunia. Tähän on järkevä syy: Urheilusuorituksessa lihasten sisältämät mikroskooppisen pienet solut menevät rikki ja vaativat korjaukseensa, eli lihaskasvuun, proteiinia. Keitetyt kananmunat sisältävät likipitäen täydellisen kattauksen aminohappoja, jotka edesauttavat lihaskasvua. Keitetty kananmuna onkin yksinkertainen, edullinen ja järkevä ratkaisu treenin jälkeiseksi välipalaksi.
Parantavat näkökykyä
Varsinkin vanhemmat ihmiset hyötyvät keitettyjen kananmunien sisältämistä kahdesta aminohaposta: zeaxantiinista ja luteiinista, jotka ovat molemmat rasvaliukoisia karotenoideja. Karotenoideja löytyy myös esimerkiksi porkkanasta, mistä juontaa uskomus porkkanan parantavasta vaikutuksesta näkökykyyn.
Vauhdittavat ajatuksenjuoksua
Kananmunat sisältävät koliinia, jota esiintyy muun muassa solukalvojen rakenneosana. Koliini ehkäisee myös aivojen tulehdustiloja, jollaisista esimerkiksi alzheimerin tautia sairastavat kärsivät. Voikin olla, että yleensä yli 50-vuotiailla esiintyvää muistisairautta voisi ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla, joka sisältäisi riittävästi koliinia sekä tietenkin monipuolisesti muita vitamiineja.
Alentavat veren rasva-arvoja
Päinvastoin kuin aiemmin uskottiin, keitetyillä kananmunilla on sydämen terveydelle suotuisa vaikutus. Kananmunat nimittäin sisältävät omega 3 -rasvahappoja, jotka vaikuttavat suotuisasti veren rasva-arvoihin niitä alentamalla. Sisällyttämällä keitettyjä kananmunia päivittäiseen ruokavalioosi edesauttaa sydämesi terveyttä pitkällä aikavälillä.
Vahvistavat luustoa
Keitettyjen kananmunien sisältämä D-vitamiini on hyväksi luustolle. Varsinkin Suomen valottomina vuodenaikoina D-vitamiinia on auringossa niukalti saatavilla, jolloin ruokavaliolla täytyy täydentää päivittäisannostaan. Yhdistä kananmuna maitotuotteeseen, jotta jälkimmäisen sisältämä kalsium saa D-vitamiinin imeytymään paremmin.
Auttavat painonpudotuksessa
Kananmunat ovat oivallista ravintoa, mikäli haluat laihtua kärsimättä jatkuvasta nälästä. Keitetyt kananmunat sisältävät verrattain vähän kaloreita, mutta paljon välttämättömiä ravintoaineita. Tämä ihmeruoka pitää myös nälkää loitolla pitkään ja on helppo ottaa mukaan välipalana syötäväksi.
Lähde: Healthy Builderz, Luonnonvarakeskus
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"