Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tämän verran päivittäinen pekoniannos kasvattaa syöpäriskiä – katso havainnollistava kuva

pekoni
Shutterstock
Julkaistu 27.10.2015 14:15

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Prosessoidut lihajalosteet on yhdistetty kasvaneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin jo pidemmän aikaa. Aihe nousi jälleen julkisuuteen, kun WHO ilmoitti luokittelevansa prosessoidut lihat syövälle altistaviksi.

Paksusuolensyöpään sairastumisen riski elinaikana on noin 5 prosenttia. WHO:n mukaan päivittäinen 50 gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa paksusuolensyövän riskiä 18 prosenttia, eli kokonaisriski kasvaa 5,9 prosenttiin. 

50 gramman annos voi täyttyä ruokavaliossa helposti. Yksi grillimakkara painaa noin 100 grammaa, yksi kinkkusiivu puolestaan noin 12 grammaa. Nakkien paino vaihtelee yleensä noin 20–40 gramman välillä. 

Kuvan avulla näet, miten päivittäinen pekoniannos vaikuttaa syöpäriskin kasvuun. 

Pekoni Syöpä

Lähde: Science Alert

Tuoreimmat aiheesta

Liha