Prosessoidut lihajalosteet on yhdistetty kasvaneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin jo pidemmän aikaa. Aihe nousi jälleen julkisuuteen, kun WHO ilmoitti luokittelevansa prosessoidut lihat syövälle altistaviksi.
Paksusuolensyöpään sairastumisen riski elinaikana on noin 5 prosenttia. WHO:n mukaan päivittäinen 50 gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa paksusuolensyövän riskiä 18 prosenttia, eli kokonaisriski kasvaa 5,9 prosenttiin.
50 gramman annos voi täyttyä ruokavaliossa helposti. Yksi grillimakkara painaa noin 100 grammaa, yksi kinkkusiivu puolestaan noin 12 grammaa. Nakkien paino vaihtelee yleensä noin 20–40 gramman välillä.
Kuvan avulla näet, miten päivittäinen pekoniannos vaikuttaa syöpäriskin kasvuun.
Lähde: Science Alert