Nyhtökauran kehittäjät Maija Itkonen ja Reetta Kivelä haluavat haastaa suomalaiset lisäämään vegepäiviä arkiruokailuunsa. Sitä helpottamaan he ovat julkaisseet keittokirjan Nyhtökaura – vegepäivän reseptikirja (Siltala, 2016).
Tänä vuonna kauppoihin ilmestynyt nyhtökaura on saavuttanut huiman suosion. Suomalaisinnovaatio on niin haluttua tavaraa, että se suorastaan viedään käsistä.
Maija Itkosen ja Reetta Kivelän reseptikirja sisältää nyhtökauralla ryyditettyjä reseptejä arkeen ja juhlaan.
Nyhtökaura taipuu monenlaisiin herkkuihin ja myös moni perinneruoka saa uusia ulottuvuuksia.
Esimerkiksi klassinen makaronilaatikko muuntuu herkulliseksi kasvisversioksi ja maistuu myös lapsille.
– Paahdettu sipuli tuo aromaattisuutta perinteisen reseptin nyhtökauraversioon, kirjassa todetaan.
Makaronilaatikko
250 g nude-nyhtökauraa
5 dl makaronia
2 dl paahdettua sipulia
½ tl paprikajauhetta
suolaa
öljyä paistamiseen
Munamaito
2 kananmunaa
5 dl (kaura)maitoa
suolaa
valko- tai mustapippuria
Pinnalle
korppujauhoa tai
1–2 dl juustoraastetta
Tee näin
Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta. Riko munat kulhoon. Lisää maito, suola ja pippuri vatkaten joukkoon. Hienonna nyhtökaura ja paista sitä pannulla öljyssä hetki.
Laita kaikki ainekset voideltuun vuokaan ja sekoita. Lisää vuokaan munamaito. Ripottele päälle korppujauhoa tai juustoraastetta.
Kypsennä makaronilaatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Lähde: Nyhtökaura – vegepäivän reseptikirja
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.