Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin asiantuntijoiden voimin tämän syksyn sienisadosta ja siitä, mitä sieniä metsistä oikein kannattaa poimia.
Sieniasiantuntija Jarkko Korhosen mukaan sienimetsälle lähtiessä vanhimmat sienioppaat kannattaa suosiolla jättää hyllyyn. Vaikka sienilajit ovat pysyneet samoina, syötävyystiedot ovat voineet muuttua vuosien varrella.
LUE MYÖS: Mitä valita juomaksi sieniruoille? Juoma-asiantuntija: Nämä makuparit toimivat taatusti
– Joidenkin sienien, joita on 50 vuotta sitten pidetty ruokasieninä, on myöhemmin havaittu aiheuttavan myrkytyksiä, Korhonen toteaa ja lisää, että syötävyystietoihin on voinut tulla myös lievennyksiä.
Parhaiten sieniä oppii tunnistamaan, kun jalkautuu metsään ja tutustuu sieniin niiden luonnollisessa kasvuympäristössä.
Haperoissa paljon yksilöllisiä eroja
Sieniin hurahtanut Saimi Hoyer toivoo, että ihmiset tutustuisivat erilaisiin sieniin ja niiden yksilöllisiin makuihin – etenkin tänä syksynä runsassatoiseen haperoon.
– Kannustaisin ihmisiä keskittymään myös haperoihin. Siellä on paljon sillihaperoa ja palterohapero, jotka ovat maultaan mahtavia, Hoyer kannustaa.
– Toivon myös, että ihmiset alkaisivat tunnistaa erilaisia haperoita ja tutustuisivat niiden makumaailmaan, sillä niissä on isoja yksilöllisiä eroja, Hoyer kertoo.