Nyt kannattaa mennä sienimetsään!
Ruokatoimittaja ja sienihullu kokki Anu Brask vinkkasi Huomenta Suomessa, miten itse löytää parhaille tattiapajille.
Anu Braskin teos Sienihullu (Readme 2022) valittiin vuoden 2022 kotimaiseksi keittokirjaksi.
Brask kertoo keittokirjassaan, että yrittää ajatella metsässä ollessaan kuin herkkutatti.
– Missio on löytää herkkutatteja tai muita syötäviä sieniä. Tutkin metsää sillä tavalla, että jos olisin herkkutatti, niin missä täällä viihtyisin, Brask selvensi Huomenta Suomessa.
Lue myös: Tätä sientä asiantuntija suosittelee nyt poimimaan: "Aivan loistava!"
Näin löydät herkkutatteja
Brask kertoo tutkivansa metsässä, millainen maasto, metsänpohja ja puusto on. Tärkeää on myös huomata, mistä tulee valoa.
Muista poimia vain sieniä, jotka tunnistat 100-prosenttisesti!
– Jos herkkutatteja etsii, niin kannattaa etsiä metsästä sellaisia läikkiä, mihin valo tulee lehvystön läpi. Siellä usein herkkutatit ovat, jos se on sellainen metsä, missä herkkutatit kasvavat.
Herkkutatit kasvavat Marttojen mukaan tuoreissa metsissä ja niiden reunamilla, haka- ja laidunmailla ja puistonurmikoilla, yleensä kuusen seurassa.