Täydellinen tartar vaatii tuoreen lihan – huippukokin vinkeillä onnistut!
Tartarpihvin voi valmistaa kotona, mutta miten pihvistä saa täydellisen? Huippukokki Akseli Herlevi kertoo.
Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan kananmunankeltuaisen kanssa.
– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, Akseli Herlevi sanoo.
Lihamyllyä ei tartarin tekemiseen tarvitse, vaan veitsi riittää mainiosti.
Kun liha on hienonnettu, on seuraava askel maustaminen.
Herlevi kehottaa maustamaan tartarin suolalla, pippurilla ja esimerkiksi worcestershirekastikkeella, tabascolla tai chilillä. Tartarin kruunaa raaka keltuainen.
– Se tekee tartarin mausta täyteläisemmän.
Herlevi kertoo maustavansa tartarin yleensä valmiiksi.
– Perinteisesti liha on maustamaton, sen päällä on keltuainen ja sivussa ryhmittäin suolakurkkua ja kaprista.
Lisukkeet voi kuitenkin sekoittaa myös lihan sekaan antamaan makua.
– Itse sekoitan massan valmiiksi ja laitan oliiviöljyssä paahdetun leivän päälle.
Pese ja kuivaa välineet
Koska tartar tehdään raa’asta lihasta, on sen kanssa syytä muistaa hygieenisyys.
– Lihaa ei tarvitse seisottaa pöydällä, vaan se voidaan ottaa suoraan jääkaapista. Veitsi ja leikkuulauta pestään huolella ja kuivataan. Mitään teollisuusdesinfiointia ei tarvitse tehdä.
– Jos haluaa olla erityisen tarkka, voi lihaa pitelevässä kädessä olla vaikka kumihanska, joka estää ristikontaminaatiota, Herlevi vinkkaa.
– Olen tehnyt kymmenen vuotta kokin hommia, eikä yhtään ruokamyrkytystapausta ole sattunut.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku