Legendaarisen ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen ylistää vuolaasti raakana tarjoiltavaa liharuokaa, tartaria. Aihisen mukaan klassikkoruoka on tehnyt paluun viime aikoina monen ravintolan listalle.
– Tartar on seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza, Aihinen kiteyttää.
Tartarpihvin voi valmistaa esimerkiksi härän- tai poronlihasta. Keittiömestari Aihisen mielestä paras tartar syntyy kuitenkin karitsasta.
– Se on minun suosikkini, liha on niin suussa sulavan pehmeää.
Näin teet täydellisen tartarin kotona
Kokki Akseli Herlevi vinkkasi Makuja.fi-sivustolle, miten täydellisen tartarpihvin voi valmistaa kotikeittiössä. Lihamyllyä ei tartarin valmistamiseen tarvita, vaan paras lopputulos syntyy käsin pilkkomalla.
– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, Akseli Herlevi sanoo.
Valmiista jauhelihasta tartaria ei kannata tehdä. Kaupassa kannattaa varmistaa lihatiskillä, että saa mahdollisimman tuoretta lihaa, jolloin tartar on parhaimmillaan.
Tartarin voi maustaa pilkkomisen jälkeen esimerkiksi suolalla, pippurilla ja lisäksi Worcestershire-kastikkeella, tabascolla tai chilillä. Tartarpihvi tarjoillaan perinteisesti raa’an keltuaisen, suolakurkun ja kapriksen kera, mutta muitakin lisukkeita voi keksiä. Ravintola Savoyssa karitsatartar saa makua esimerkiksi tryffelimajoneesista ja pikkelöidyistä kantarelleista.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.