Kun paistat broilerin kokonaisena uunissa, saat siitä helposti mehevää. Fileet kannattaa siis jättää kauppaan.
Broilerin kypsentämisessä haasteena on tavallisesti se, että lihasta tulee niin helposti turhan kuivaa. Suomen ensimmäinen Top Chef, kokki Akseli Herlevi huomauttaa, että tätä pelkoa ei usein ole, jos broilerin kypsentää kokonaisena.
– Kun kokonainen lintu paistetaan luiden kanssa, niin se ei kyllä kuivu kovin helposti, Herlevi toteaa.
Huippukokki kehottaa olemaan broilerin kypsentämisessä hieman tavallista varovaisempi, jotta lopputulos olisi juhlapöydässä mahdollisimman mehukas.
– Uunissa kannattaa pitää hieman matalampaa lämpötilaa, niin kypsennys on hellävaraisempaa, Herlevi vinkkaa.
– Jos tavallisesti paistaa broileria 200 asteessa, niin lämpötilan voisi laskea tässä tapauksessa vaikka 180 asteeseen, hän vinkkaa.
Kokeile kotona: Kokonainen broileri uunissa
4-5 hengelle:
1 kokonainen broileri
2 rkl voita
1 tl suolaa
jauhettua valkopippuria
kiinalaista soijaa
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää suola, pippuri ja soija. Laita broileri ritilälle, jonka alle asetat uunipannun, tai uuninkestävään vuokaan. Penslaa broileri soijalla ja mausteilla maustetulla voisulalla.
2. Laita broileri uuniin 1-1 ¼ tunniksi. Penslaa silloin tällöin rasvalla, jota tihkuu vuokaan tai pellille. Kallista broileria, jotta siitä tihkuu hieman nestettä - näin voit tarkistaa broilerin kypsyyden. Jos neste on kirkasta eikä punaista, broileri on valmis syötäväksi. Paista vielä 15 minuuttia, jos neste on punertavaa, ja kokeile sitten uudestaan.
Voit käyttää apunasi myös paistomittaria. Broileri on valmis, kun mittari näyttää noin 75 astetta.
3. Ota broileri uunista, paloittele ja tarjoile.
Kesäuusinta: Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2015