Omaksumalla rutiineja vegetaristeilta tai vegaaneilta voi jokainen hyvästä pihvistä silloin tällöin nauttiva parantaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan.
Vegetarismi ja veganismi ovat suomalaisille tuttuja termejä, mutta kaikki eivät noudata kasvisruokavaliota orjallisesti, vaan syövät silloin tällöin lihaa. Women's Health -lehden mukaan jo lihansyöntiä rajoittamalla voi saavuttaa useita terveyshyötyjä.
Lihasta ei tarvitse kieltäytyä kokonaan
Brian Kateman ja Tyler Alterman perehtyivät siihen, voiko kasvissyönnin hyödyt todella tavoittaa silloinkin, kun lihansyönnistä ei haluta luopua kokonaan. Täyskieltoja ruokavalioissaan karttava kaksikko tuli siihen lopputulokseen, että jo vähentämällä lihan määrää omassa ruokavaliossa voi saavuttaa merkittäviä terveysvaikutuksia. Lihansyönnin rajoittamista puoltavat lukuisat tutkimustulokset.
Hoikistaa?
Imperial College Londonissa tehdyn tutkimuksen mukaan erityisen lihapitoisella ruokavaliolla on yhteys lihomiseen. Sitä vastoin vähemmän lihaa syöneet tutkimukseen osallistuneet olivat hoikempia, vaikka he söivät kalorimäärältään vastaavan määrän ruokaa kuin lihaa runsaasti syöneet.
Suojaa diabetekselta?
JAMA Internal Medicine -lehdessö vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan punaisen lihan runsas käyttö voi nostaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.
Suojaa syövältä?
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lihansyönnin vähentäminen voi auttaa välttämään erilaisia syöpiä kuten rintasyöpää, paksusuolen syöpää, eturauhassyöpää ja haimasyöpää.
Suojaa sydänsairauksilta?
Runsaalla lihansyönnillä voi tutkimusten mukaan olla negatiivisia vaikutuksia sydämen terveyteen.
Pidentää elämää?
Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa saatujen tulosten mukaan ihmiset, jotka söivät paljon eläinproteiinia, kuolivat muita todennäköisemmin 18 vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana.
Katso vinkit kasvismunakkaan valmistamiseen uunissa!
3:24
LUE MYÖS: Omena kelluu ja karpalot pomppivat – tiesitkö näitä tosiasioita kasvismaailmasta?
Lähde: Women's Health
MTV LIFESTYLE