Kananmuna sisältää lukuisia hyödyllisiä ravintoaineita, mutta myös potentiaalisesti terveydelle haitallisia aineita. Onko se siis terveellistä vai ei?
Kananmunilla on ravitsemuksellisesti hieman kaksijakoinen maine.
Toisaalta niissä on paljon kolesterolia, mutta niitä pidetään kuitenkin myös hyvänä proteiinin lähteenä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kananmunien syöminen saattaa jopa edistää sydänterveyttä, kirjoittaa Medical News Today.
Ovatko kananmunat siis terveellisiä vai eivät?
Lue myös: Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen
Tuoreet tutkimustulokset ovat ristiriidassa aikaisempien tutkimusten kanssa
Nutrients-julkaisussa julkaistu kreikkalaistutkimus yhdistää 1–3 kananmunan syömisen viikossa selvästi madaltuneeseen, jopa 60 prosenttia pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitautiin.
Tutkijat huomauttavat, että kananmunien suojaava rooli on sidoksissa muutoin terveelliseen ruokavalioon ja matalaan tyydyttyneiden rasvojen saantiin.
Tuoreen tutkimuksen tulokset ovat melko ristiriitaisia aikaisempiin tutkimuksiin nähden. Esimerkiksi tämä vuonna 2019 julkaistu tutkimus yhdisti kananmunien syömisen nimenomaan lisääntyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitautiin.
Kananmunat tarjoavat korkealaatuisia ravintoaineita, kuten proteiineja, kivennäisaineita, rasvaliukoisia vitamiineja, rautaa ja karotenoideja. Samalla ne sisältävät myös runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja ja merkittäviä määriä kolesterolia, joiden katsotaan olevan haitallisia sydämelle.
Kananmunien terveellisyyttä onkin tämän takia hankala määrittää mitenkään yksiselitteisesti.
Lue myös: Halpa vs. kallis: Maistuvatko luomukananmunat oikeasti paremmilta kuin halpismunat? Sokkotesti yllätti: "Hivenen järkyttävä kokemus"
Ovatko kananmunat terveellisiä vai eivät?
Tuoreessa tutkimuksessa tarkkailtiin terveitä kreikkalaisia naisia ja miehiä heidän kananmunatottumuksistaan. Tutkimus alkoi 3042 tutkittavan voimin vuonna 2001 ja viimeisessä tutkimuksessa vuosina 2011–2012 mukana oli vielä 2020 osallistujaa.
Osallistujat kirjasivat itse ylös, paljonko he söivät kananmunia kuukausitasolla sellaisenaan tai jonkin reseptin mukana. Tutkijat jakoivat nämä luvut sitten viikottaisiksi kulutusmääriksi.
Tutkimusta arvioineen Kalifornian yliopiston apulaisprofessori Angela Zivkovicin mukaan tutkimukseen osallistuneiden itseraportointi on hieman ongelmallista.
– Kysy itseltäsi, kuinka hyvin muistat, mitä söit aamiaiseksi kaksi päivää sitten, saati kuusi kuukautta sitten, jollet satu olemaan sellainen ihminen, joka syö joka aamu saman asian, Zivkovic toteaa.
Zivkovicin mukaan ihmiset ovat saattaneet ilmoittaa myös enemmän siltä kantilta, mitä he kuvittelevat, että heidän olisi pitänyt syödä.
Supernopea munakas! Katin munakaskikka säästää aikaa ja sähköä. Juttu jatkuu videon alla.
0:33
Apulaisprofessorin mukaan tutkimuksessa olisi pitänyt kysyä myös sitä, mitä tutkittavat eivät syöneet, kun he söivät paljon kananmunia.
Zivkovic uskoo, että päätellen tutkittavien tyydyttyneiden rasvojen tasoista, he söivät vähemmän punaista lihaa tai muuta hyvin rasvaista lihaa.
Ilman kontekstia siitä, mitä muuta tutkittavat söivät, Zivkovicin mukaan on mahdotonta päätellä, mitä tutkijat todella todistivat.
– Jos minä suunnittelisin tutkimuksen niin, että osallistujille syötettäisiin kolme kananmunaa päivällisellä ja toiselle ryhmälle sianlihasta valmistettuja makkaroita, kananmunia syöneillä olisi todennäköisesti madaltunut riski [sairastua sydän- ja verisuonitautiin], Zivkovic selittää.
Jos toinen ryhmä söisikin salaattia, jonka proteiinin lähteenä on kananmunan valkuainen, he olisivat todennäköisesti se ryhmä, jonka riski sairastua olisi madaltunut.
Zivkovicin mukaan terveellisyys ei perustu kuitenkaan yhteen yksittäiseen ruokaan vaan koko ruokavalioon.
– Voivatko kananmunat olla osa terveellistä ruokavaliota, joka on yhdenmukainen sydänsairauksien ehkäisyn kanssa? Ehdottomasti. Ovatko ne oikea valinta kaikille? Eivät, Zivkovic toteaa.
Lue myös: Saatko tarpeeksi tätä vitamiinia? Voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään
Lue myös: Teetkö kävelylenkkejä? Yllättäviä terveyshyötyjä saat, kun testaat tätä tapaa
Katso myös: Alicen ostamista kananmunista löytyi inha yllätys
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Medical News Today