Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Teetkö sinäkin näin äänestämisen jälkeen? Suomalainen ilmiö huvittaa tietokirjailijaa

0:43img
KATSO MYÖS VIDEO: Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et ehkä vielä tiennyt.
Julkaistu 02.04.2023 08:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kahvilla on iso merkitys suomalaisessa kulttuurissa niin arjessa kuin juhlassa. Vaalipäivänä hörpitään perinteisesti normaalia merkityksellisemmät kahvit.

Sunnuntaina 2. huhtikuuta moni suomalainen käy äänestämässä ja juo sen jälkeen perinteiset vaalikahvit, muistuttavat Pohjois-Euroopan suurimmat Helsinki Coffee Festival kahvifestivaalien järjestäjät tiedotteessaan. 

Etsitkö vielä sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Tee MTV:n vaalikone

Suomalaiset palkitsevat itsensä mielellään kahvilla suurempien ja pienempien suoritusten jälkeen. Tietokirjailija Satu Jaatinen kertoo MTV Uutisille vaalikahvien olevan jo ainakin sata vuotta vanha perinne.

– Satavarma en voi olla, mutta käsitykseni mukaan se on siirtynyt kirkkokahviperinteestä. Sekä kirkossa käynti että äänestäminen ovat molemmat pyhiä, arvokkaita ja vähän ehkä tylsiäkin toimituksia, joiden jälkeen voi sitten jutustella vapaasti kahvin äärellä samanhenkisten ihmisten seurassa.

Jaatinen on perehtynyt suomalaiseen kahvikulttuuriin kirjassaan Kahvilan pöydässä – mistä täältä saa kahvia? (Multikustannus 2006). Tietokirjailijan mukaan on oikeastaan huvittavaa, miten samankaltaisia tapahtumia vaaleissa äänestäminen ja kirkossa käynti ovat.

– Astutaan tiettyyn tilaan, viralliset henkilöt suorittavat asiaa ja kaikki tehdään äärettömän tarkasti. Lopuksi on vielä kolehdin keruu. Muistaakseni on joku kynttiläkin joskus palanut pöydässä.

Lue myös: Kuinka äänestys onnistuu ulkomailla? Leila kertoo tunnelmista New Yorkista – perisuomalaisia vaalipulliakaan ei unohdettu

Ennakkoäänestäminen muuttanut vaalikahviperinnettä

vaalikahvit suomi

Saunakahvit, mitalikahvit, vaalikahvit – kahvi kuuluu suomalaisilla niin arkeen kuin juhlaankin.

Nykyinen ennakkoäänestysmahdollisuus on Jaatisen mukaan hieman muuttanut vaalikahviperinnettä. Enää vaalikahvit eivät siis tarkoita pelkästään sunnuntain vaalipäivänä äänestämispalkinnoksi nautittua kupposta.

– Ennakkoäänestäminen on toisaalta myös helpottanut kahvilla käymistä, koska sunnuntaisin esimerkiksi maaseudulla ei ole välttämättä ollut mahdollisuutta mennä kahville kuin jonkun tietyn ihmisen luo.

Jaatinen muistuttaa, että nykyään ennakkoäänestyspaikkojen läheisyydessä on paljon kahvittelumahdollisuuksia ja on helpompi siirtyä kahville. 

Lue myös: Miksi kahvi kakattaa? Näin ilmiötä voi selittää

Äänestysvelvollisuus suoritettu = kuva kahvikupista someen

Tietokirjailijaa huvittaa suuresti myös sosiaalisessa mediassa näkyvä ilmiö: kun äänestysvelvollisuus on suoritettu, monet jakavat someen kuvan nimenomaan kupillisesta kahvia.

– Koska on hyvän tavan vastaista julkaista kuvaa sieltä vaalikopista, niin velvollisuuden suorittamisesta ilmoitetaan kahvikupin ja pullan kera. Ulkomaalaisille tämä meidän tapamme ei välttämättä ihan aukea, Jaatinen nauraa.

Koska vaalikahvit ovat Suomessa niin vahva perinne,  Jaatinen ihmettelee, mikseivät kahvipaahtimot ole vielä tarttuneet ilmiöön – lanseerataanhan meillä kesä- ja joulukahvejakin, joten miksei myös vaalikahvia. 

– Ihmiset voisivat ostaa sitä kotiinsa tai viedä jollekin tuliaisina keskustelunavauksena.

Lue myös: Anette suivaantui "viallisista kahvikapseleista" ja heitti ne yksitellen roskiin – pian valkeni totuus: "Ajattelin kaivaa itseni melko syvälle maahan"

Katso myös: Kaurajuomaa kahviin? Sokkotestissä selvisi juomien todelliset erot ja löytyi selvä suosikki. 

5:58img

Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin kahviin sopivia kaurajuomia.

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi