Nyt vietetään tomaattiviikkoa! Tunnetko jo eri tomaattilajikkeet?
13.5. alkavalla viikolla vietetään jälleen valtakunnallista tomaattiviikkoa, kertoo Kauppapuutarhaliitto tiedotteessaan. Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaattityyppejä ympäri vuoden jopa 200 kasvihuoneyrityksen toimesta.
Tiesitkö? Tuorekäytön lisäksi teollisuustomaatti on maailman eniten viljellyin vihannes.
Kauppapuutarhaliiton mukaan tomaattien satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan jälleen nauttia upean runsaasta tomaattisadosta.
Lue myös: Älä puolita kirsikkatomaatteja salaattiin – tässä syy
Tunnetko eri tomaattityypit?
Suomalaiset käyttävä arjessaan runsaasti erilaisia tomaattityyppejä. Tyypistä riippuen ne sopivat monenlaisiin eri ruokiin.
Kirsikkatomaatit
Kirsikkatomaatit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi suosituimpia tomaatteja Suomessa. Maultaan pienet kirsikkatomaatit ovat yleensä tavallisia tomaatteja voimakkaampia. Ne sopivat syötäviksi sellaisenaan ja esimerkiksi salaatteihin tai koristeluun.
Luumutomaatit
Soikeanmuotoisia luumutomaatteja käytetään tavallisten tomaattien tapaan. Makeat luumutomaatit maistuvat usein myös pienille lapsille, jos tavanomainen tomaatti tuntuu liian happamalta. Luumutomaatit kestävät hyvin myös kuumennusta, joten ne sopivat ruoanlaittoon. Luumutomaateissa on tavanomaisia tomaatteja vähemmän siemeniä.
Terttutomaatit
Terttutomaatit ovat nimensä mukaisesti tertussa myytäviä tomaatteja. Terttutomaatit voivat olla pieniä tai isoja. Terttutomaatteja myydään myös grillitomaatti-nimikkeellä ja ne sopivatkin mainiosti grillattavaksi tai erilaisiin uuniruokiin. Esimerkiksi uunifetapastassa voidaan käyttää terttutomaatteja.
Helmitomaatit
Makeat ja pienet helmitomaatit ovat mainioita tomaatteja vaikka naposteluun tai koristeluun. Koostumukseltaan helmitomaatit ovat kiinteitä ja mehuisia.
Tomaatin syömisen hyödyt
Näiden tomaattien lisäksi on olemassa muun muassa täytettäviksi ja grillattaviksi sopivia pihvitomaatteja sekä pizzakastikkeista tuttuja San Marzano -tomaatteja
Suomalainen syö erilaisia tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.
Kauppapuutarhaliitto muistuttaa myös tomaattien terveyshyödyistä: tomaatti on muun muassa erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia ja A-vitamiinia.
Lue myös :"Todellinen budjettiherkku" – pakastealtaan yllättäjällä voit korvata jopa avokadon
Lähteet: Kauppapuutarhaliitto, Satokausikalenteri, Kotimaiset kasvikset