Missä vaiheessa suola pitää lisätä pullataikinaan? Tässä asiassa moni mokaa korvapuusteja leipoessaan

Korvapuusti
Shutterstock

Kansallista korvapuustipäivää vietetään perjantaina 4.10.2019. Seuraavaan listaukseen on koottu yhteen vinkit, joiden avulla leivot elämäsi parasta pullaa.

Lokakuun 4. päivänä juhlistetaan yhtä Suomen rakastetuimmista leivonnaisista, korvapuustia. Kansallista korvapuustipäivää vietetään tänä vuonna jo kahdennettakymmenennettä kertaa.

Korvapuusti on kahvipöydän klassikko, joka maistuu niin arkena kuin juhlanakin. Seuraavat työvaiheet takaavat, että uunistasi putkahtaa ulos taatusti herkullisia ja meheviä leivonnaisia. 

Reseptin herkullisiin korvapuusteihin löydät täältä

1. Löysä taikina, mehukas pulla

Meheviä pullia metsästävän kannattaa olla tarkkana jauhojen kanssa, sillä runsas jauhomäärä tekee pullista helposti kuivia. 

Tästä syystä jauhoja ei kannatakaan lisätä taikinaan kerralla koko reseptissä mainittua määrää, vaan alustaa jauhot taikinaan pikkuhiljaa. Taikina tulee uskaltaa jättää riittävän löysäksi.

2. Jätä voi sulattamatta

Sulatetun voin sijaan pullataikinaan kannattaa käyttää huoneenlämpöistä, pehmeää voita, joka alustetaan taikinan sekaan. Muista siis nostaa voipaketti pöydälle hyvissä ajoin ennen leipomista.

Näin syntyy täydellinen korvapuusti:

– Varmista nesteen lämpötila sen mukaan käytätkö kuiva- vai tuorehiivaa. Lisää kuivahiiva nesteeseen jauhojen seassa.

– Käytä sokeria ja kardemummarouhetta maun mukaan.

– Lisää voi tai margariini taikinaan pehmenneenä, ei sulana.

– Lisää taikinaan jauhoja sen verran, että se on vielä löysää. Vaivaa kunnolla.

– Kohota taikina vedottomassa paikassa. Älä kohota taikinaa liikaa.

– Kohota puustit vielä pellillä, noin 10 minuuttia riittää.

– Paista riittävän kuumassa, noin 225-asteinen uuni on sopiva, mutta älä liian kauan. Muuten puusteista tulee kuivia.

3. Lisää suola oikeassa vaiheessa

Monissa resepteissä suola kehotetaan lisäämään nesteeseen yhdessä sokerin, kardemumman ja hiivan kanssa. Suola kannattaa kuitenkin lisätä taikinaan vasta hiivan ja sokerin jälkeen, sillä suola hidastaa hiivan toimintaa.

Toisin sanoen mehevien pullien salaisuus piilee siinä, että suola lisätään joukkoon vasta sitten, kun taikinaa ryhdytään alustamaan.

4. Älä tuijota kelloa

Pullataikinaa tehdessä voi olla vaikea arvioida, kuinka kauan taikinaa oikein kannattaa kohottaa. Kellon tuijottamisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, miltä taikina oikein näyttää: kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, se on valmis leivottavaksi.

5. Reilusti täytettä

Mehevien korvapuustien salaisuus löytyy runsaasta täytteestä. Vaikka reseptejä on varsinkin leivottaessa perusteltua noudattaa, korvapuusteja täytettäessä tarkat määrät kannattaa unohtaa ja lisätä voita, kanelia ja sokeria runsaasti kaulitun pullataikinan päälle.

6. Vaihda kangasliina kelmuun

Moni on tottunut kohottamaan korvapuusteja keittiöliinan alla ennen paistamista, mutta paras lopputulos syntyy, kun kangasliinan vaihdetaan kelmuun. Kelmun alla pullista kohoaa mehukkaita ja maukkaita!

7. Pakasta tuoreena

Jos et aio syödä korvapuusteja heti, ne kannattaa jäähdyttää ja pakastaa mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen. Nopealla sulattamisella saat tuoretta pullaa milloin haluat.

Lähteet: Helsingin Mylly,  Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.