Oletko koskaan miettinyt, miksi Toblerone-suklaa on juuri nimeltään Toblerone tai Geisha-patukka juuri Geisha? Tuttujen suklaiden nimet juontavat juurensa tuotteiden alkulähteille, ja monien nimien alkuperä saattaa todellakin yllättää.
Kaikilla suklaan ystävillä on varmasti yksi suklaapatukka, joka tarttuu kaupan notkuvilta hyllyltä ostoskoriin useimmiten, sillä se on ylitse muiden vaihtoehtojen. Monet suklaapatukat tunnetaan nykyään nimistään, joiden syntyyn ja historiaan liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Mikä suklaapatukoista säljittelee pirtelöä, ja minkä nimi oli joskus Marathon?
Da Capo
Fazerin Da Capo -suklaa on syntynyt kierrätysajatuksen pohjalta, ja nimi Da Capo onkin musiikkitermi, joka tarkoittaa ”alusta uudelleen”. Karamellitehtaan laadunvalvonnassa virheellisiksi todetut liköörikonvehdit haluttiin saada uusiokäyttöön, joten ne sulatettiin, ja seokseen lorautettiin sekaan martinique rommia tasoittamaan liköörin makua. Myyntiin Da Capo-karkki tuli vuonna 1916, suklaapatukka vuonna 1949.
Toblerone
Toblerone-suklaa on ollut markkinoilla jo yli 109 vuotta, eikä reseptiä ole muutettu tai peukaloitu koskaan. Theodor Tobler kehitti manteleiden, nugaan, hunajan, suklaan ja salaisten ainesten yhdistelmästä tämän tutun suklaan, joka on saanut inspiraation muotoonsa Sveitsissä sijaitsevasta Matterhorn-vuoresta.
Monet saattavat jo arvata, että Toblerone alkuperä on kehittäjänsä sukunimessa. Tarkemmin nimi tulee Tobler-sukunimen ja italialaisen nugaata tarkoittavan sanan ”torrone” yhdistelmästä.
Snickers
Snickers on nimetty vuonna 1930 rakastetun hevosen mukaan, jonka omisti Mars-yrityksen perhe, joka valmisti kyseistä suklaapatukkaa. Patukan nimi ei kuitenkaan aina ole ollut sama, vaan Iso-Britanniassa ja Irlannissa suklaa kulki muutaman vuoden ajan nimellä ”Marathon”. Mars Inc. kuitenkin vaihtoi nimen takaisin Snickersiksi vuoteen 1990 mennessä.
Kit Kat
Kit Kat -suklaapatukka on saanut nimensä muutaman mutkan kautta. Suklaa on nimittäin nimetty Englannissa 1700-luvun tuttujen lampaanlihasta tehtyjen piirakoiden mukaan, jotka ovat nimetty politiikkaan ja kirjallisuuteen painottuneen seuran mukaan.
Seura taas on nimetty krouvarin mukaan, jonka tiloissa seuran tapaamisia pidettiin. Krouvari oli nimeltään Christopher Catt, ja hänen lempinimensä oli ”Kit”. Lempinimestä ja sukunimestä muodostui siis nimi Kit Cat.
Englantilainen konditoriayritys, joka suklaan kehitti, otti nimet Kit Cat sekä Kit Kat lopulta tavaramerkeikseen vuonna 1911.
Twix
Twix-suklaa on saanut alkuna vuonna 1967. Nimi on yhdistelmä englannin sanoista ”twin” eli kaksonen tai parillinen ja ”mix” eli sekoitus, ja ne kuvaavatkin suklaapatukkaa hyvin. Jokaisessa Twix-pakkauksessa on kaksi suklaapatukkaa, ja tuote on sekoitus erilaisia aineksia, kuten suklaata, keksiä ja karamellia.
Geisha
Geisha-suklaa on syntynyt alun perin Fazer Caféssa tarjoilusta Japonica-nimisestä leivoksesta 1960-luvulla. Tuotekehityksessä leivoksen japonais-täytettä kokeiltiin yhdessä maitosuklaan kanssa, josta syntyi Geishan resepti. Nimi Geisha lainattiin Fazer Parhain -pussin karamellilta, joka sai uuden nimen Tokyo. Japani toimi uutuustuotteen inspiraationa silloisten Tokion olympialaisten takia.
Sana Geisha merkitsee taiteilijaa. Fazerin mukaan Geisha ilmentää itämaisen mystiikan syvyyttä, pyrkii pintaa syvemmälle ja jättää jäljen japanilaisesta kulttuurista.
Milky Way
Milky Way tuli myyntiin vuonna 1923, ja se sai nimensä yhden aikakautensa kuuluisimman juoman eli pirtelön mukaan. Milky Way-suklaan idea oli tuoda markkinoille ensimmäisen suklaapatukka, joka maistuu aivan samalta kuin pirtelö, mutta jonka koostumus on sitkeä.
Lähteet: Smart Cooky, Fazer: Da Capo, Fazer: Geisha, Buzzfeed
***
Valmista itse oma suklaapatukkasi klassikkoreseptillä: näin syntyy Rocky Road-jäkiruoka!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.