Mitä eroa on riisipiirakalla ja karjalanpiirakalla?
Oletko tullut ajatelleeksi riisipiirakan ja karjalanpiirakan todellista eroa?
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa vertailtiin suomalaiskauppojen paistopisteillä myynnissä olevia riisipiirakoita.
Jaksoa kuvatessa sarjasta tutut Fanni ja Petra pohtivat myös riisipiirakoiden eroa aitoihin karjalanpiirakoihin. Miten nämä kaksi leivonnaista oikeastaan eroavat toisistaan?
Riisipiirakan ja karjalanpiirakan ero?
Suomalaiskauppojen paistopisteillä myydään käytännössä pelkästään riisipiirakoita.
Euroopan komissio rekisteröi vuonna 2003 karjalanpiirakan EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -rekisteriin. Karjalanpiirakkaa saa valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta sen on tapahduttava rekisteröidyn perinteisen menetelmän mukaan, jotta tuotetta voidaan kutsua karjalanpiirakaksi.
Näin karjalanpiirakka virallisesti määritellään:
”Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.”
Lue myös: Kuluttaja: Teksti kaupan paistopisteellä hämmensi suomalaisasiakkaan: "Eikö ole harhaanjohtavaa?"
Aidossa karjalanpiirakassa vain tiettyjä aineksia
Myös karjalanpiirakan aineksilla ja niiden suhteella on väliä. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta sitä voi kutsua karjalanpiirakaksi. Tämän vuoksi monet kaupoissa myytävät piirakat ovatkin riisipiirakoita: niissä ei ole tarpeeksi ruista. Lisäksi riisipiirakoissa saattaa olla aineksia, jotka eivät aitoon karjalanpiirakkaan kuulu.
Karjalanpiirakan täytteenä voidaan käyttää puuroriisiä, ohraa, perunaa tai survottuja kasviksia. Puuro tuli aiemmin valmistaa joko vedestä tai maidosta, mutta vuonna 2020 määritelmä laajeni niin, että myös maitojauhetta tai laktoositonta maitoa on lupa käyttää.
Paistettujen piirakoiden voiteluun saa sen sijaan käyttää voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa