IS: Näin kauan paistopisteeltä ostettu riisipiirakka todellisuudessa säilyy huoneenlämmössä kotona
Kauanko paistopisteeltä ostettua riisipiirakkaa voi säilyttää kotona huoneenlämmössä? Iltasanomat kysyi asiaa ruokaturvallisuuden asiantuntijalta.
Riisipiirakat lukeutuvat suomalaiskauppojen suosituimpiin paistopistetuotteisiin. Suomen suosituin valmisruoka on maksalaatikko, mutta jos välipalat lasketaan mukaan, myydyimmiksi tuotteiksi nousevat riisipiirakat.
Kuinka kauan riisipiirakat säilyvät?
Riisipiirakoita säilytetään kauppojen paistopisteillä huoneenlämmössä, mutta voiko niitä säilyttää samalla tavalla myös kotona? Iltasanomat tiedusteli asiaa Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaarelta.
Ylitarkastajan mukaan laki määrittelee vastaavanlaisille, kuumennetuille paistopistetuotteille myyntiajaksi yhden päivän, jonka jälkeen niitä ei saa enää myydä. Riisipiirakoiden säilyvyyteen vaikuttavat niiden sisältämät maitotuotteet, jotka pilaantuvat helposti. Tämän vuoksi Pihlajasaari suosittelee laittamaan riisipiirakat kotona jääkaappiin, jos niitä ei aio nauttia ostopäivänä.
– Paistopistetuotteet on tarkoitettu nautittavaksi tuoreeltaan. Kuluttajan näkökulmasta kannattaa muistaa, että jos tuote on ollut kaupassa lämpimässä, se vaikuttaa myös sen säilyvyyteen kotona, Pihlajasaari muistuttaa Iltasanomille.
Myös riisipiirakan maku muuttuu, jos sitä ei nauti tuoreeltaan.
Karjalanpiirakka on nimisuojattu
Miksi kaupoissa myydään riisipiirakoita, eikä karjalanpiirakoita?Vuonna 2003 voimaan tulleen EU:n nimisuojan mukaan karjalanpiirakaksi saa kutsua ainoastaan tuotteita, jotka on valmistettu tarkasti tiettyjä reseptisääntöjä noudattaen. Nimisuojan mukaan esimerkiksi karjalanpiirakan täytteen tulee pääsääntöisesti olla ohra- tai riisisuurimoista valmistettua puuroa, survottuja kasviksia tai perunasosetta.
Puuro tulee olla valmistettu maitoon tai veteen. Tällä hetkellä laktoositon maitojuoma ei ole sallittu ainesosa karjalanpiirakassa. Euroopan unionin säädöksissä maitojuomaa ei määritellä maidoksi, joten sitä ei voi käyttää nimisuojatun karjalanpiirakan valmistuksessa. Karjalanpiirakan ainesosiin voi kuitenkin hakea muutosta Euroopan komissiolta.
Lähteet: Iltasanomat, Ruokavirasto
***
Tähän ei moni taapero pysty! 3-vuotias Jaana on mestari "viäntämään" karjalanpiirakoita – katso pikkuleipurin taidonnäyte:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku