Tiedätkö, mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla? Toinen sopii erityisen hyvin juuri suomalaiseen makumaailmaan
Tiedätkö, mitä eroa on meksikolaisilla agaavejuomilla, tequilalla ja mezcalilla?
Samppanja on kuohuviiniä, joka on peräisin Champagnen alueelta Ranskasta. Kun alueen kuohuviineistä tuli suosittuja, niille annettiin nimi alueen mukaan. Sama kävi meksikolaiselle tequilalle.
– Aikoinaan näitä kaikkia tuotteita kutsuttiin nimellä vino de mezcal, eli mezcalviini. Juoma alkoi saada näkyvyyttä ja tuli tunnetuksi nimenomaan laatunsa vuoksi. Seuraavaksi juomaa alettiin kutsua vino de mezcal de tequilaksi ja lopulta vain tequilaksi, juomamestari Mauricio Allende kertoo.
Suomeen kotiutuneella meksikolaisella Allendella on takanaan 15 vuotta ravintola-alalla ja kokemusta on kertynyt niin baarimestarina kuin väkevien juomien brändilähettiläänä. Nykyään mies on mukana myös meksikolaisessa yrityksessä, joka valmistaa itse tequilaa, mezcalia ja rommia.
Tequilaa ja mezcalia kumpaakin valmistetaan agaavekasvista, mutta mitä eroa niillä oikeastaan on?
Allende selittää yllä olevalla videolla, mikä juomia yhdistää ja mitkä ovat niiden erityispiirteet.
Mezcalit "kypsyvät" jo agaaven kasvaessa
Mezcal on alkanut nostamaan arvostustaan viime vuosina. Allenden mukaan siitä ei ehkä koskaan tule yhtä teollistettua ja kansainvälisesti suosittua kuin tequilasta, mutta sen arvostukselle on selkeä syy.
– Osa mezcalin valmistamiseen käytetyistä agaavelajikkeista on todella harvinaisia. Jotkut niistä kasvavat ainoastaan villinä luonnossa, eikä niitä ole mahdollista viljellä.
Allende mainitsee lempi "mezcal-agaavekseen" lajikkeen nimeltä tepeztate, jolla kestää kasvaa ja kypsyä 10–25 vuotta.
– Tällaisen tuotteen ei tarvitse antaa ikääntyä enää tynnyrissä samalla tavoin kuin esimerkiksi skottiviskien, sillä raaka-aine on kypsynyt jo maassa vuosia, imien ravintoaineita itseensä.
Tämän takia mezcaleissa maistuu myös maaperä, jossa agaave on kasvanut.
Allende kehottaa maistamaan mezcalia, josta löydät merkinnän mezcal artesanal, mikä tarkoittaa, että sen valmistamisessa ei ole käytetty teollisia prosesseja.
Allende kertoo kysyneensä Ravintola Savoyssa sommelierina työskentelevältä ystävältään Aleksi Mehtoselta, miten tämä saa myytyä Savoyn kaltaisessa klassisessa ravintolassa asiakkaille mezcalia.
– Hän kertoo asiakkaille, että mezcal on kuin yhdistelmä grappaa ja savuista mallasviskiä.
Allende muistuttaa, että savun maku kuuluu muutenkin suomalaiseen ruokakulttuuriin, joten todennäköisesti pidämme myös savuisesta mezcalista.
Kokeile Mezcal Negronia
Allende on kuratoinut helsinkiläisen Hotel Mestarin Latin Bistro & Bar Maestro 51:n cocktail-profiilin ja ravintolan listalta löytyykin useita tequila- ja mezcalpohjaisia cocktaileja.
Yksi näistä on versio klassisesta negroni-drinkistä, johon tulee ginin sijaan mezcalia.
3 cl artesaanimezcalia
3 cl italialaista punaista vermuttia
3 cl Camparia tai muuta italialaista appelsiinikatkeroa
appelsiiniviipale
1. Kaada kaikki ainekset grogilasiin.
2. Täytä lasi jääpaloilla ja sekoita 20-30 sekuntia.
3. Koristele appelsiiniviipaleella ja lisää tarvittaessa jääpaloja.
Vinkki: Klassinen Gin Negroni toimii hyvin myös laadukkaalla tequilalla.
Katso myös: Mistä tunnistaa hyvän tequilan?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä