Tiedätkö, mitä ostat? Tätä joulukinkun nimi tarkoittaa
Mitä eri joulukinkkujen nimet tarkoittavatkaan?
Joulukinkkuja löytyy kaupoista moneen makuun: on juhlakinkkua, kinkkurullaa sekä pieniä joulukinkkuja. Mutta mikä sitten tekee esimerkiksi juhlakinkusta juhlakinkun?
Mikä tekee joulukinkusta joulukinkun?
Joulukinkkujen nimeämiselle on olemassa vuonna 2005 Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n laatimat suositukset. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan suomalaiset elintarvikevalmistajat noudattavat joulukinkkujen nimisuosituksia kiitettävästi.
Joulukinkulla tarkoitetaan raakaa tai kypsää kokolihavalmistetta, johon on lisätty vain vettä, suolaa ja sallittuja lisäaineita. Kinkuissa ei saa olla muita elintarvikkeita, kuten soijaa. Joulukinkun tulee olla myös muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.
Kinkku-nimeä voidaan käyttää tuotteesta, johon käytetty liha on yksinomaan kinkkua. Jos mukana on esimeriksi proteiinia, kuituja tai tärkkelystä, kyseessä on kinkkuvalmiste eikä kinkku. Leike on vakiintunut nimitys kinkkuvalmisteille, jotka sijoittuvat täyslihan ja makkaroiden väliin.
Mitä eroa on eri kinkuilla?
Juhlakinkku:
Juhlakinkku -nimeä käytetään joulukinkulle, joka on potkalla tai ilman potkaa, muuten luuton, muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.
Perinteinen joulukinkku:
Perinteinen joulukinkku -nimeä käytetään suoliluulla tai ilman suoliluuta olevalle hieman pyöristetylle joulukinkulle.
Pieni joulukinkku:
Pieni joulukinkku -nimeä käytetään noin 2,5-5,5 kiloa painavalle luuttomalle tai luulliselle, raa’alle joulukinkulle.
Kinkkurulla:
Kinkkurulla –nimeä käytetään luuttomasta kinkusta tehdylle rullalle.
Luomukinkku:
Luomukinkku ei yleensä sisällä muita lisäaineita kuin suolaa. Luomukinkuissa on kuitenkin sallittua käyttää pieniä määriä lisäaineita, kuten kaliumnitriittiä, joka parantaa säilyvyyttä ja tekee lihasta punaisempaa. Eläinten kohtelussa noudatetaan luomuasetusta.
Näiden määritelmien lisäksi kinkut voivat lisäksi olla silavattomia, nahattomia, luuttomia, kokonaisia, puolikkaita tai kypsiä.
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka