Suomalaisilla on oma käsityksensä siitä, millainen on paras joulukinkku. Makuja.fi päätti selvittää kinkkuihin liittyviä myyttejä.
Suurin sianlihan sesonki Suomessa on Lihatiedotuksen mukaan joulu, jolloin syömme keskimäärin hurjat 1,5 kiloa kinkkua henkeä kohden. Kysymys siitä, missä muodossa kinkku kannattaa nauttia, nouseekin erittäin tärkeäksi.
Tässä muutama väite joulukinkusta, joihin Makuja.fi selvitti vastauksen.
Pakastekinkku eroaa tuorekinkusta
HKScan Finland OY:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan pakastetun ja tuoreen kinkun välillä ei ole käytännössä eroa. Molemmista syntyy siis yhtä hyvä kinkku joulupöytään.
– Eroa ei ole, kunhan pakastekinkun sulattaa hallitusti, eli hitaasti jääkaappiolosuhteissa, Järvinen kertoo.
Tuorekinkkua on säilytetty pakastettuna
Järvisen mukaan tuorekinkku on nimensä mukaan aina tuoretta, eli sitä ei ole missään vaiheessa pakastettu.
Luullisesta kinkusta tulee mehevämpää kuin luuttomasta
Monet suosivat luullista kinkkua sen vuoksi, että sitä pidetään mehukkaampana.
– Luullisesta kinkusta voi tulla hiukan mehevämpi, koska lihaa on käsitelty vähemmän, ja nahka ja rasva ovat vielä paikoillaan, Järvinen sanoo.
Kinkkua ei saa laittaa kylmänä uuniin
Kinkun valmistamisessa on monta tapaa ja perinnettä. Tärkeintä Järvisen mukaan on kypsentää kinkkua matalassa lämpötilassa (100–125 asteessa) ja käyttää paistolämpömittaria halutun sisälämpötilan saavuttamiseksi.
Järvinen painottaa myös yhtä tärkeää asiaa.
– Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta, ennen kuin se laitetaan uuniin.