Kotimaiset porkkanat ovat nyt sesongissa. Lue faktat suosikkikasviksesta ja säilytysvinkit porkkanoille.
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla nyt vietettävästä valtakunnallisesta sipuliviikosta. Kotimaisten sipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa nyt napata muitakin herkullisia kasviksia. Sesongissa ovat nyt esimerkiksi suomalaisten rakastamat porkkanat.
Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis Suomessa ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden. Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita.
Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia. Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla.
Lue myös: Ihan paras porkkanakakku – Lauran helppo ja kehuttu resepti on todellakin kokeilemisen arvoinen
Porkkanoiden säilytys kotona
Kuuluisiko porkkanoita säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa? MTK:n mukaan oikea paikka kaupasta ostetuille porkkanoille on kotona jääkaappi. Tärkeä sääntö kannattaa kuitenkin muistaa porkkanoiden jääkaappisäilytyksessä:
– Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi omenat, avokadot ja tomaatit.
Porkkanat kannattaa säilyttää pussissa, jossa ne on ostettu. Porkkana pitää kylmemmästä säilytyspaikasta kuin esimerkiksi peruna. Jos kasvatat itse porkkanaa ja haluat varastoida sitä, paras säilytyspaikka on maakellari tai viileä kellari.
Porkkanaa voi useimmiten käyttää myös hieman itäneenäkin.
Lue myös: Unohda vesi, kun valmistat risottoa – Sauli Kemppainen paljastaa kikan, jolla ruoan saa maistumaan huomattavasti paremmalta
Porkkana ruoanlaitossa
Porkkana on hyvä valinta ostoskoriin, sillä se taipuu moneen muotoon ja makuun niin raakana kuin kypsänäkin.
– Sen voi hyödyntää kokonaan juuresta naattiin saakka, sillä naatista saa valmistettua erinomaista pestoa, jossa basilikan voi korvata naateilla, MTK:sta vinkataan.
Tiesitkö? Aikaisemmin porkkanaa on käytetty myös väriaineena. Sen lisäksi porkkanaa on käytetty lääkekasvina, sillä se sisältää A-vitamiinia ja seleeniä.
Porkkanat sopivat niin suolaisten kuin makeidenkin ruokien raaka-aineeksi. Porkkanoilla voi tuoda esimerkiksi mehevyyttä erilaisiin ruokiin, tai korvata arvokkaampia raaka-aineita eri ruokalajeissa.
– Monille porkkana on helppo naposteltava ihan sellaisenaan ja erityistä herkkua raasteen muodossa. Monipuolisuutensa vuoksi se sopii vaikka kokonaisen menun teemaksi: alkupalaksi sosekeittoa, pääruoaksi porkkanalettuja ja aterian kruunuksi kuohkeaa porkkanakakkua, tuota klassikkojen klassikkoa.
Lue myös: Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"
Lähteet: MTK, Kotiliesi, Kotimaiset kasvikset