Michelin-tähdet ovat ravintolamaailman himotuimpia meriittejä, mutta tiesitkö, että näiden tähtien historia ei ole yhtä hohdokas kuin voisi luulla.
Guide Michelin julkaisee vuosittain oppaan, joka lista maailman parhaat ravintolat tähtiluokituksen perusteella. Vaikka kirja tunnetaan tänä päivänä arvostettuna ravintolaoppaana, sen historia on kaukana siitä, millainen asema kirjalla nykypäivänä on.
Videolla huippukokki paljastaa Michelin-tähtien salaisuuksia. Artikkeli jatkuu videon alla.
3:05
Rengasvalmistaja Michelin julkaisi ensimmäisen Guide Michelin oppaansa jo vuonna 1900, jolloin sitä jaettiin ilmaiseksi kaikille niille, jotka ostivat auton. Määrä ei päätä huimannut, sillä tuohon aikaan koko Ranskassa oli vain noin 3000 autoa, joista suurin osa Pariisissa.
Toivottiin lisäävän renkaiden kulutusta
Vaikka oppaan tarkoituksena oli tehdä matkailusta helpompaa listaamalla huoltoasemia, ruoka- ja yöpymispaikkoja, valmistaja toivoi oppaan lisäävän automatkailua, jotta renkaat kuluisivat ja autoilijat joutuisivat ostamaan uudet. Nerokasta, eikö totta? Oppaan alkuperäisenä tarkoituksena oli myös kasvattaa kiinnostusta autoihin, jotta yhä useampi ihminen hankkisi auton – ja samalla myös renkaat.
Ravintoloiden tähtiluokitus tuli mukaan oppaaseen 1930-luvulla. Yhden tähden ravintola tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä ja kaksi tähteä sitä, että ravintolaan kannattaa tehdä kiertomatka. Kolme tähteä tarkoittaa puolestaan sitä, että ravintola on itsessään matkan arvoinen.
Ensimmäinen tähti suomalaisravintolalle saatiin vuonna 1987, kun tähti myönnettiin Eero Mäkelän luotsaamalle Palace Gourmet -ravintolalle.
Lähde: Michelin