Tiedemiehen vinkeillä ketsupin käyttö sujuu ilman hampaiden kiristelyä ja turhaa sotkua. Nämä niksit voivat mullistaa kesägrillauksesi!
Video: Muistatko vielä tämän maailmaa mullistaneen ketsuppiniksin?
Olemme kaikki kokeneet sen joskus. Sen ärsyttävän hetken, kun ketsuppipullon ravistaminen saa punaisen kastikkeen lentämään päällesi sen sijaan, että ketsuppi levittyisi kauniisti ranskalaistesi päälle.
LUE MYÖS: Numero 57 Heinz-ketsuppipullossa ei tarkoitakaan sitä, mitä kaikki luulivat
Onneksi Australiassa sijaitsevan Melbournen yliopiston vanhempi luennoitsija Anthony Strickland on ottanut tämän turhauttavan ilmiön tosissaan ja päättänyt ratkaista ongelman omassa laboratoriossaan.
Stricklandin tutkimusten mukaan ketsuppi on haasteellinen aine pääasiassa siksi, että ketsuppi on teknisesti ottaen kiinteää ainetta, joka liikkuu vain silloin, kun siihen sovelletaan oikeaa voimaa. Ketsupin sisältämät kiinteät aineet muodostavat verkoston, joka täytyy ensin murtaa, ennen kuin kastikkeen voi saada liikkeelle. Liikkeelle saaminen tuottaa haasteita etenkin lasipullojen kohdalla.
Ketsuppipullon käyttämiseen voidaan soveltaa seuraavaa tiedemiehen kehittelemää kaavaa.
1. Ravista korkki kiinni
Aivan ensimmäiseksi ketsuppipullo tulee ravistaa kunnolla. Ravistus saa ketsupin kiinteät hiukkaset leviämään tasaisesti pulloon, eli ravistaminen niin sanotusti homogenoi kastikkeen uudelleen.
2. Käännä pullo ylösalaisin
Jos ketsuppia ei ole paljoa jäljellä, saatat joutua käyttämään tässä vaiheessa melko paljonkin voimaa. Jotta kastike pääsisi valumaan kohti pullon kaulaa, tee ylösalaisin käännetylle pullolle nopea alaspäin suuntautuva liike, jonka pysäytät nopeasti. Ja muistathan, että korkki on vielä tässä vaiheessa kiinni.
3. Kallista
Edellisten kohtien ansiosta ketsuppi on nyt pullon kaulassa. Avaa korkki ja kallista pulloa ruokasi päälle 45 asteen kulmassa. Jos kastike on vähissä, saatat joutua käyttämään jyrkempää kallistuskulmaa.
Tarvittaessa taputa pullon pohjaa sadaksesi kastikkeen liikkeelle.
Strickland haluaa kuitenkin muistuttaa, että tässä vaiheessa monella menee usein metsään. Ketsuppipullon pohjaa ei nimittää saa napauttaa liian suurella voimalla. Temppu on saada kastike virtaamaan, mutta ei liian nopeasti. Heinzin tiedemiehet ovat huomanneet, että ketsupin optimaalinen virtaus on 0,045 kilometriä tunnissa.
Lähteet: Realsimple, Pursuit