Tiesitkö, kuinka klassinen Omar-karkki on saanut nimensä? Keksijä: "Meni aikaa kymmenen minuuttia"
Jo 1960-luvulta asti valmistettu kermakaramelli Omar on monelle suomalaiselle tuttu herkku. Vaikka kyseisen karkin tuntee moni, harva tietää tarinan Omarin nimen takaa.
VIDEO: Katso videolta, kuinka Omar-munkki eroaa perinteisestä versiosta.
Omar-karkki luotiin alun perin kilpailijaksi porvoolaisen Brunbergin Alku-makeiselle, joka teki 1960-luvulla hyvin kauppansa. Lappeenrannan makeiskeittiön kehiteltyä uuden makeisen Chymos-makeisyrityksen pakkaussuunnittelija Aimo Vuorinen sai pikaisen määräyksen keksiä makeiselle nimi ja luonnostella karkin kääre.
Mies sai tunnin aikaa, eikä sen enempää hommaan tarvittukaan.
Omarista tuli heti valtava menestys
Vuorinen arveli lyhyen nimen toimivan parhaiten ja valitsi summanmutikassa nelikirjaimisen sanan, joka tuntui ytimekkäältä ja muistutti hieman Lähi-idän makeista halvaa.
– Tähän minulle meni aikaa kymmenen minuuttia. Jälkeenpäin ajatellen Omar ei ollut mitenkään erityisen sopiva nimi, mutta ei siinä ollut mitään vikaakaan, Vuorinen kertoo Fazerin verkkosivuilla.
Omar-karkki löysi pian tiensä suomalaisten sydämiin, ja nykyisin kyseisen toffeeta löytyy niin suklaalevyistä, jäätelöstä kuin munkkien kuorrutteista.
Lähde: Fazer
Oletko jo tehnyt tämän karkkiaiheisen testin?
Testin alkuun pääset kuvan alapuolelta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"