Tiesitkö? Näin Jallu eli Jaloviina on saanut nimensä
Tiistaina 5. huhtikuuta klo 10.00 tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun kieltolaki päättyi Suomessa. Lähes yhtä kauan on kulunut siitä, kun Jaloviina tuli ensi kertaa myyntiin.
Konjakista ja viinasta valmistettu Jaloviina on Suomen alkoholihistorian vanhimpia tuotteita. Se tuli markkinoille syksyllä 1932, muutama kuukausi kieltolain päättymisen jälkeen. Jaloviina on ainoa yhä myynnissä oleva suomalainen väkevä alkoholijuoma, joka on pysynyt markkinoilla yhtäjaksoisesti 90 vuoden ajan kieltolain päättymisvuodesta lähtien.
Vuonna 1919 alkanut kieltolaki kielsi yli kaksi tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien aineiden valmistuksen, maahantuonnin, myynnin, kuljetuksen ja varastossa pidon muihin kuin lääkinnällisiin, teknillisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin sekä kirkkoviininä käytettäväksi. Kieltolaki päättyi 5.4.1932 klo 10, eli 5-4-3-2-1-0.
Jaloviinan esikuvana oli Ruotsissa myynnissä ollut Eau de vie -niminen juoma, jolla oli Jaloviinallekin omaksuttu tähtiluokitus juoman sisältämän konjakkimäärän mukaan. Jaloviinaa ryhdyttiin valmistamaan syys-lokakuussa 1932, ja ensimmäinen myyntiin tullut Jaloviina-laatu oli Jaloviina Extra. Joulukuussa 1932 myyntiin saatiin myös yhden, kahden ja kolmen tähden Jaloviinat.
Jaloviinasta olisi voinut tulla Kerhoseos tai Surunsurma
Jaloviinan nimi on peräisin toukokuussa 1932 järjestetystä kilpailusta, jossa tuolloisen Oy Alkoholiliike Ab:n työntekijät saivat ehdottaa nimiä uutuusjuomalle. Parhaista ehdotuksista oli luvassa 200, 100 ja 50 markan rahapalkinnot.
Nimikilpailuun saatiin lukuisia vastauksia, joista monissa ehdotettiin erilaisia konjakkiaiheisia nimiä kuten Konjake, Leikonjakki ja Viinakonjakki. Ehdotusten joukossa oli myös sellaisia nimiä kuin Eloneste,Surunsurma, Puhti ja Kerhoseos. Voittajaksi nousi lopulta tarkkailuosastolla työskennelleen tohtorinna Hildénin ehdotus Jaloviina. Kärkikolmikkoon ylsivät myös nimiehdotukset Monopoli ja Ponjakki.
Tässä kilpailuun tulleet ehdotukset:
Minkä sinä olisit valinnut juoman nimeksi?
Videolla: Suomen Hotelli- ja ravintolamuseossa on Alko vuosien takaa – kurkista 30-luvun myymälään
Artikkeli on julkaistu alun perin vuonna 2017. Artikkelin tietoja ja päivämääriä päivitetty.
Lähde: Anora/Viinimaa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka