Alkon avajaisista levisi villi huhu, joka sai aikaan yleisöryntäyksen: "Saattoi vaikuttaa siihen, että siellä oltiin jo yöllä jonossa"
Tiistaina 5.4.2022 tulee kuluneeksi 90 vuotta kieltolain päättymisestä. Tasan 90 vuotta sitten avautuivat myös Suomen ensimmäiset Alkot. Millainen oli tunnelma Alkon avajaisissa?
Tunnetulla lukusarjalla 543210 viitataan historialliseen päivään, kun kieltolaki päättyi. Samalla myös Alkon myymälät avasivat ovensa 5.4.1932 kello 10. Tuona päivänä avattiin 48 ensimmäistä Alkon myymälää, yritys kertoi aiemmin tiedotteessaan.
Alkon avajaisissa yleisöryntäys vuonna 1932
Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen kertoi tiistaina järjestetyssä mediatilaisuudessa, millainen merkitys tuolla päivämäärällä oli suomalaisille.
– Tunnelmat silloin 90 vuotta sitten olivat jännittyneet ja odottavat, koska ensimmäistä kertaa pitkään aikaan oli mahdollisuus ostaa Suomessa alkoholia ihan laillisesti.
Pelkosen mukaan museon kokoelmista löytyvät valokuvat paljastavat Alkon avajaisten olleen melkoinen yleisöryntäys. Mukana oli uutuudenviehätystä ja suomalaiset halusivat nähdä, miten alkoholin ostaminen käytännössä toimii.
– Kuulemma levisi myös huhu, että ensimmäinen Alkon asiakas saa ilmaisen viinapullon. Tämä ehkä saattoi vaikuttaa siihen, että siellä oltiin jo yöllä jonossa.
Asiakasmassan paine oli joissain myymälöissä niin kova, että kassa-aitiot irtosivat ja lähtivät liikkeelle.
Katso video: Tältä näytti Alkon myymälä 1930-luvulla. Artikkeli jatkuu videon alla.
Alkon myymälöissä oli alkuun kova kuri ja kontrolli. Asiakkaiden ostokäyttäytymistä valvottiin ja myymälät oli sisustettu mahdollisemman askeettisesti.
– Pullot oli aseteltu niin, ettei satu heräteostoksia mieleen juolahtamaan, eli etiketit piilossa ja pohjat asiakkaaseen päin. Sota-ajalla tuli vielä käyttöön ostajaintarkkailu eli viinakortit.
Ravintolat lähettivät Alkolle cocktailanomuksia
Alkon kontrolli ulottui myös ravintoloihin asti. Ravintolat joutuivat esimerkiksi tekemään Alkolle cocktailanomuksia, jos halusivat vaihtaa juomien raaka-aineita.
– Ravintola joutui esimerkiksi tekemään erikseen anomuksen siitä, että haluaisimme lisätä tähän cocktailiin cocktailkirsikan, ja hinta nousee kaksi senttiä. Sitten Alko vastasi, että "no tämän kerran", naureskelee Anoran baarimestari Mikael Karttunen muistellessaan menneiden aikojen lakeja.
Pelkonen täydentää, että cocktailhakemuksissa tuli luetella juomien kaikki ainesosat ja hinnat, ja vain Alkon hyväksymiä coktaileja sai anniskella
– Yhdessä Alkon tarkastajan lausunnossa moititaan erään ravintolan tunnelman olevan kapakkamainen, eli ravintolassa oli ilmeisesti liian hauskaa, Pelkonen sanoo.
Tiukka kuri ja kontrolli löystyi pikku hiljaa ja esimerkiksi 1950-luvun lopulla Alkossa ryhdyttiin esittelemään tuotteita. Kulutustottumuksia yritettiin saada siirtymään väkevistä viineihin. Astetta vapaampaan suuntaan siirryttiin myös, kun keskioluen myynti sallittiin kaupoissa vuonna 1969.
Katso videolta, millä keinoilla suomalaiset keplottelivat itselleen alkoholia kieltolain aikana. Tiesitkö, että esimerkiksi samppanjaa sai lääkärin reseptillä?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa