Jauhelihapulalle ei näy loppua.
Lihatuotteita valmistavat yhtiöt ja niiden asiakkaat kertovat STT:lle, että naudan jauhelihan saatavuusongelmat jatkuvat todennäköisesti samanlaisena jonkin aikaa. Saatavuusongelmat myös tekevät jauhelihasta kalliimpaa.
Snellmanin Lihajalostus Oy:n toimitusjohtaja Roland Snellman arvioi, että koko tämä vuosi on enemmän tai vähemmän haastava. Taustalla on kysynnän kasvu, johon tuotantoketju ei ole pystynyt reagoimaan.
Yli 20 vuotta alalla olleen, Lemettilän tilaa pyörittävän Kalle Mattilan mukaan syynä saatavuusongelmiin on pitkälti liian alhainen tuottajahinta.
– Hintaero on kestämätön, ja moni tuottaja on menettänyt kiinnostuksen jatkaa toimintaa, Mattila kommentoi viime viikolla MTV Uutisille.
Lue myös: Kalle kertoo todellisen syyn kauppojen jauhelihapulaan: "Suoraan sanottuna paskaa"
Hintojen odotetaan nousevan
STT:n tietojen mukaan saatavuusongelmat heijastuivat todennäköisesti myös hintoihin ja tekevät naudan jauhelihasta kalliimpaa.
Vaikka alan toimijat eivät voi kommentoida hinnoittelua tarkemmin, kaikki kiinnittävät huomion markkinamekanismiin.
– Jos kysyntää on paljon enemmän kuin tarjontaa, silloin hinta nousee, se on se mekanismi yleensä miten se toimii, sanoo Roland Snellman.
– Kun tuotantoketjuun tarvitaan euroja, näkisin että siihen suuntaan (hintojen nousuun) ollaan menossa, toteaa Atrian lihaliiketoiminnasta ja viennistä vastaava johtaja Markku Hirvijärvi.
Lue myös: Jauheliha loppui kaupoista
Näkyy myös ravintoloissa
Jauhelihan kallistuminen ei näy pelkästään ruokakauppojen hyllyillä. Hampurilaisravintolat ovat naudan jauhelihan suurkuluttajia, ja Suomen suurin hampurilaisketju Hesburger on jo jonkin aikaa huomannut jauhelihan saatavuuden olevan rajoitettua.
– Tämänhetkisten arvioiden mukaan tilanne saattaa kestää ainakin kesän yli, mahdollisesti pidempäänkin, sanoo Hesburgerin taustayhtiön Burger-In Oy:n toimitusjohtaja Kari Salmela.
– Tämä vaikuttaa väistämättä myös jauhelihan hintaan, mutta tarkkaa hintakehitystä on tässä vaiheessa vaikea ennustaa. Mahdolliset hinnankorotukset heijastuvat myös hampurilaistemme hintoihin, ja joudumme reagoimaan tilanteeseen.
Kaupat vakuuttavat jauhelihan riittävän
Keskon tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Carita Rissanen painottaa, että jauhelihaa kyllä saa koko ajan kaupasta.
– Yksittäisiä tuotepuutteita saattaa olla kaupan hyllyllä. Mutta mistään radikaalista vähenemisestä ei sitten kuitenkaan ole kysymys. Sinänsä en näe siinä suurta huolta, Rissanen kertoo.
Vaikka punaisen lihan ja naudanlihan kulutus isossa kuvassa on laskenut takavuosista, nimenomaan jauhelihan suosio on pysynyt korkealla.
Rissanen nostaa yhdeksi syyksi naudan jauhelihan kasvaneeseen kulutukseen sen, että se on nykyään mukana hyvin monenlaisissa resepteissä. Esimerkiksi texmex-ruuat ovat nousseet suomalaisten suosikkiruokien joukkoon, mikä on lisännyt jauhelihan suosiota.
Kasvu naudan jauhelihan kysynnässä on ollut valtakunnallista, ja myös tuotepuutteita on ollut ympäri Suomea. Tuoteryhmäjohtaja Kim Strömsholm S-ryhmän marketkaupasta sanoo, että naudan jauhelihan saatavuusongelmat ovat voineet tilapäisesti näkyä myös muiden jauhelihojen loppumisena.
– Varmistamme kuitenkin omilla toimenpiteillämme, että asiakkaillemme on jauhelihaa kyllä tarjolla jatkossakin. On kuitenkin mahdollista, että tilapäisiä saatavuuskatkoja voi esiintyä myös jatkossa, Strömsholm sanoo.
Keskon Rissasen mukaan tuotepuutteet koskevat vain naudanlihaa, eikä niiden pitäisi näkyä porsaan tai broilerin jauhelihassa.
Lue myös: Näin voit korvata jauhelihan
Katso myös: Ruoantuotannolla ei Suomessa tienaa, sanoo maanviljelijä Anne-Mari Tarkkio
10:46Tuottajien ja kaupan näkemykset siitä, kuka hinnat päättää, eroavat toisistaan.