Tiesitkö? Numerosarja kananmunan kuoressa paljastaa tärkeää tietoa
Kananmunan kuoreen lätkäisty leima paljastaa paljon tietoa munasta.
Sunnuntaina 25.8.2024 uutisoitiin Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta löydetystä salmonellabakteerista. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.
Salmonellalöydöksen takaisinveto koskee kananmunia, joiden kuoressa on kanalatunnus 2FI220479.
Jos kananmunan kuoresta löytyvä numerosarjaleima ei vastaa takaisinvetoilmoituksessa mainittua, kananmunat tulevat toisesta kanalasta.
Mitä numerosarja kananmunan kuoressa tarkoittaa?
Mutta mitä numerosarja kananmunan kuoressa oikeastaan kertoo?
Siipikarjaliiton Totta munasta -sivustolla selvennetään numerosarjan tarkoitus. Leimasta saa selville kananmunan alkuperän ja tuotantotavan:
Tuotantotapa = ensimmäinen numero, esimerkiksi 2
Maatunnus = kaksikirjaiminen lyhennys, esimerkiksi FI
Tilatunnus = viisinumeroinen tilanumero, esimerkiksi 12345
Ensimmäinen numero kertoo kananmunan tuotantotavan:
0 = luonnonmukainen tuotanto
1 = ulkokananmunien tuotanto
2 = lattiatuotanto
3 = virikehäkkituotanto
Kuoressa voi olla lisätietona myös pakkaamon tunnus.
Katso myös: Uskomatonta! Näin kanamuna kannattaakin rikkoa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa