Tiesitkö? Numerosarja kananmunan kuoressa paljastaa tärkeää tietoa
Kananmunan kuoreen lätkäisty leima paljastaa paljon tietoa munasta.
Sunnuntaina 25.8.2024 uutisoitiin Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta löydetystä salmonellabakteerista. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.
Salmonellalöydöksen takaisinveto koskee kananmunia, joiden kuoressa on kanalatunnus 2FI220479.
Jos kananmunan kuoresta löytyvä numerosarjaleima ei vastaa takaisinvetoilmoituksessa mainittua, kananmunat tulevat toisesta kanalasta.
Mitä numerosarja kananmunan kuoressa tarkoittaa?
Mutta mitä numerosarja kananmunan kuoressa oikeastaan kertoo?
Siipikarjaliiton Totta munasta -sivustolla selvennetään numerosarjan tarkoitus. Leimasta saa selville kananmunan alkuperän ja tuotantotavan:
Tuotantotapa = ensimmäinen numero, esimerkiksi 2
Maatunnus = kaksikirjaiminen lyhennys, esimerkiksi FI
Tilatunnus = viisinumeroinen tilanumero, esimerkiksi 12345
Ensimmäinen numero kertoo kananmunan tuotantotavan:
0 = luonnonmukainen tuotanto
1 = ulkokananmunien tuotanto
2 = lattiatuotanto
3 = virikehäkkituotanto
Kuoressa voi olla lisätietona myös pakkaamon tunnus.
Katso myös: Uskomatonta! Näin kanamuna kannattaakin rikkoa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta