Kananmunissa salmonellaa – voiko munan syödä keitettynä?

kananmuna
Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellamunien syömistä ei suositella. Shutterstock

Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellaa mahdollisesti sisältäviä kananmunia ei silti suositella syötävän. 

Sunnuntaina 25.8.2024 uutisoitiin Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta löydetystä salmonellabakteerista. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.

Salmonellalöydöksen takaisinveto koskee kananmunia, joiden kuoressa on kanalatunnus 2FI220479.

Kananmunan kypsennys tuhoaa salmonellan – älä silti syö

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan salmonellan tuhoutuvan kananmunasta, mikäli sen keittää kovaksi tai paistaa kypsäksi. 

Periaatteessa kananmuna on siis edelleen syötävissä, vaikka se sisältäisi salmonellabakteeria. Kieku Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehdon mukaan syömistä ei kuitenkaan voida suositella.

– Varmuuden vuoksi on suositeltava, että kananmunat hävitetään. Joku voi kuitenkin syödä puoliraakaa kananmunaa, eikä voida varmistaa, että kaikki kypsentävät munat täysin kypsiksi.

Tämän vuoksi turvallisinta on tehdä tuotteiden takaisinveto ja suositella kuluttajille kananmunien hävittämistä. 

Suomessa hyvin vähän salmonellaa

Salmonellavalvonta on Lehdon mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa aivan omalla tasollaan. Salmonellaa vastaan voidaan rokottaa, mutta Suomessa rokotusohjelmaa ei ole käytössä.

– Meillä kaikki perustuu siihen, että tilalla toiminta on koko ajan laadukasta ja puhdasta. Salmonellaa tutkitaan 15 viikon välein tiloilla. Nyt salmonellaa löytyi tuottajan ottamassa omavalvontanäytteessä.

Lehto kertoo, että salmonellaa tutkitaan tiloilla niin sanotulla tossunäytteellä: tuottaja laittaa tossut jalkaan, kävelee ympäri kanalaa ja tossuihin tarttuva kananlanta tutkitaan.

Suomessa eläimissä ja niistä saatavissa elintarvikkeissa todetaan hyvin vähän salmonellaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen erinomainen salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvin poikkeuksellinen.

Katso myös: Uskomatonta! Näin kanamuna kannattaakin rikkoa

Uskomatonta! Kananmunat kannattaakin rikkoa näin 0:46
Katso videolta munaniksi!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat