Mitä eroa oikeasti on valkoisilla ja ruskeilla kanamunilla? Munafaktat, joita et välttämättä vielä tiennyt
Tiesitkö jo nämä faktat kananmunista?
MTV Uutisten Makuja-ruokaisvuilla kerrattiin huhtikuussa pelisääntöjä kanamunien säilytykseen. Suomalainen Kultamuna-brändistään tunnettu munatuottaja DAVA Foods muistutti, ettei päivämäärää kannata tuijottaa liian tarkkaan. Munat voivat nimittäin säilyä jopa useita viikkoja päiväysen jälkeenkin.
Kanamunien säilytykseen, kokkaamiseen ja sisältöön liittyy monenlaisia uskomuksia sekä oivallista nippelitietoa. Koostimme yhteen mielenkiintoisia kananmunafaktoja.
Keltuaisen väri: Miksi se on joskus vaaleankeltainen ja joskus tumman oranssi?
Laitilan kanatarhalta kerrotaan keltuaisen värin määrittyvän siitä, mitä kana syö. Luomumunissa ja ulkokanan munissa on usein tummankeltainen keltuainen, sillä kanat ulkoilevat ja syövät paljon ruohoa. Luomurehuun ei lisätä väriaineita, minkä vuoksi keltuainen on talvisaikaan vaaleampi.
Jos keltuainen on siis tumma, syöt hyvin todennäköisesti luomu- tai ulkokananmunaa. Tutkimusten mukaan keltuaisen väri ei kuitenkaan välttämättä kerro kananmunan terveellisyydestä.
Miksi kananmunassa on joskus kaksi keltuaista?
Laitilan kanatarhan mukaan kyseessä ei ole laisinkaan huolestuttava asia. Kaksi keltuaista on suhteellisen harvinainen ilmiö, mutta niitä sattuu kohdalle silloin tällöin. Kahden keltuaisen kananmuna liittyy erityisesti nuoren kanan muniin. Nuoren kanan munasarjat eivät vielä toimi normaalisti, koska se on vasta kasvuvaiheessa ja harjoittelee munimista.
Mitä eroa on valkoisilla ja ruskeilla kananmunilla?
Valkoiset munat ovat vaaleiden kanojen munimia ja ruskeat munat ruskeiden kanojen munimia. Sekä ruskeat että valkoiset kananmunat sisältävät yhtä paljon ravintoaineita. Voit itse päättää kumpaa valitset.
Eri värisillä munilla ei ole paljoa muuta eroa kuin väri. Sekä ruskeat että valkoiset kananmunat sisältävät yhtä paljon ravintoaineita ja maistuvat lähes samalta.
Mitä ovat punaiset veripilkut kananmunissa?
Veripilkkuja ilmenee kananmunissa silloin tällöin ja kyseessä on eräänlainen laatuvirhe. Farmit-sivuston mukaan ne aiheutuvat munasarjassa tai -johtimessa rikkoutuneesta verisuonesta.
Koska munat läpivalaistaan pakkaamossa, veripilkulliset kanamunat päätyvät harvoin myyntiin. Muna hylätään, mikäli siinä on suuri tai liikkuva ilmatila, runsaasti likapilkkuja, veripilkkuja tai -juovia tai se on vanha ja pilaantunut.
Yksittäisiä veripilkkuja voi silti esiintyä. Tuore kananmuna, jossa on pieni veripilkku, ei ole terveydelle vaarallinen eikä munan maku ole muuttunut. Kananmunan voi käyttää ruoanvalmistuksessa, kun poistaa veripilkun.
Lähteet: Laitilan kanatarha/Munax, Farmit
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka