Kananmunien todelliset erot ovat monelle epäselviä: mitä oikeasti tarkoittavat luomumunat, vapaan kanan munat, ulkokananmunat ja virikehäkkimunat?
Videolla: Voiko kananmunia "keittää" airfryerilla? Testasimme!
Ruokakaupan kananmunaosastolta löytyy erilaisia munanimikkeitä, joista voi päätellä kananmunien tuotantotavan.
Lue myös: "Olet säilyttänyt kananmunia aivan väärin" – kanafarmari kertoo, mitä munille pitäisi tehdä heti kotona
Tiedätkö sinä, miten esimerkiksi vapaan kanan munat ja ulkokananmunat eroavat toisistaan? Entä oletko hoksannut kaupassa, mikä on niin sanottu suomalainen perusmuna?
Leima kananmunassa kertoo tuotantotavan – tässä eri munien erot
Eri tuotantotapojen kananmunat merkitään numerotunnisteella. Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan. Siipikarjaliiton sivuilla kerrotaan eri munien todellinen ero.
0 = luomukananmunat
Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa, joissa kanat elävät vapaina. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomukanaloissa on oltava ikkunat ja ulkoilualueet. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja myös parvikoko on rajoitettu.
Luomumunat tunnistaa EU:n luomumerkistä eli vihreästä lehtimerkistä ja sen käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Kansallisia merkkejä, kuten Aurinkomerkkiä ja Leppäkerttumerkkiä voidaan käyttää luomumerkin lisäksi.
1 = ulkokananmunat
Ulkokanojen munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella. Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Kanat saatetaan sulkea sisälle esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Ruokaviraston hyväksymän ulkokanalan tuottamien munien vähittäismyyntipakkauksissa lukee ”Ulkokanojen munia”.
Kannattaako kaupasta ostaa siis vapaan kanan munia, ulkokananmunia vai jotain muuta? Riippuu siitä, mikä itsellesi on tärkeää. Vapaat kanat liikuskelevat nimensä mukaisesti lattiakanaloissa vapaasti. Ulkokanat pääsevät lisäksi myös ulkoilemaan laidunalueelle.
2 = lattiamunat eli vapaan kanan munat
Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä pehkussa, istua orsilla ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".
3 = virikehäkkimunat
Virikehäkkimuna on niin sanottu suomalainen peruskananmuna. Virikehäkkimunat otettiin käyttöön sen jälkeen kun perinteiset häkkikanalat poistuivat käytöstä koko EU:n alueella vuonna 2012.
Siipikarjaliiton mukaan vielä vuonna 2009 yli puolet Suomessa myytävistä kananmunista tuotettiin perinteisissä häkkikanaloissa.
Virike- eli varustelluissa häkeissä kanoilla on paremmat mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".
Lue myös: Mitä eroa oikeasti on valkoisilla ja ruskeilla kanamunilla? Munafaktat, joita et välttämättä vielä tiennyt
Lähteet: Siipikarjaliitto, Kultamuna, K-ruoka
Juttua korjattu 26.5. klo 8.58: Muokattu tietoa luomumunien merkinnöistä.