Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Suomalaisella suosikkiruoalla oli ennen aivan eri nimi – sitten Kekkonen päätti vaihtaa sen

Kekkonen lohi
Kekkonen ja kalasaalis Venäjällä vuonna 1977. Shutterstock/AOP
Julkaistu 11.09.2019 12:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen päätti nimetä suomalaisten rakastaman kalalajin uusiksi vuonna 1965.

Tiesitkö, että kirjolohi ei ole aina ollut kirjolohi? Suosikkikalan nykypäivän nimi on itse asiassa tasavallan presidentti Urho Kekkosen keksintö. Kirjolohen nimi syntyi, kun joukko arvovaltaisia vieraita kokoontui vuonna 1965 Hotelli Marskiin maistelemaan kalaa ja kuulemaan faktoja sen kasvatuksesta. Yleisradion uutislähetyksessä kerrottiin tuolloin tapahtumasta:

– Tänään illansuussa kokoontui suuri joukko lohen ystäviä, tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja hallituksen jäseniä kärkipäässä Hotelli Marskiin. Tilaisuuden oli järjestänyt Suomen lohenkasvattajainliitto ja tarkoituksena on esitellä kotimaassa kasvatettua lohikalaa, joka tähän saakka on tunnettu sateenkariraudun nimellä, Ylen vuoden 1965 uutisinsertissä raportoitiin.

Kun Kekkonen oli kuullut tilaisuudessa lisätietoja sateenkaariraudusta ja maistellut sitä, hän päätti ehdottaa kalalle uutta nimeä.

– Tasavallan presidentti Urho Kekkonen esitti tämän jälkeen sateenkaariraudulle uuden nimen, kirjolohi, mikä nimi sekä lyhyytensä että Kalevala-peräisyytensä vuoksi sopii erinomaisesti tälle arvokalalle, Ylen uutisissa kerrottiin.

Niin sateenkaariraudusta tuli siltä istumalta kirjolohi. Suomalaiset saivat lukea uudesta nimityksestä seuraavan aamun lehdestä.

Lapin kalatalouskeskuksen mukaan kirjolohella on nykyään useita lempinimiä, kuten esimerkiksi kirjo, kirbeli, kirre, possukala, pullakala, kekkonen ja kirjobroileri.

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Lähteet: Yle, Lapin kalatalouskeskus

***

Testaa herkullista lohireseptiä: 

9:00img

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka