Tiesitkö? Suomalaisella suosikkiruoalla oli ennen aivan eri nimi – sitten Kekkonen päätti vaihtaa sen
Tasavallan presidentti Urho Kekkonen päätti nimetä suomalaisten rakastaman kalalajin uusiksi vuonna 1965.
Tiesitkö, että kirjolohi ei ole aina ollut kirjolohi? Suosikkikalan nykypäivän nimi on itse asiassa tasavallan presidentti Urho Kekkosen keksintö. Kirjolohen nimi syntyi, kun joukko arvovaltaisia vieraita kokoontui vuonna 1965 Hotelli Marskiin maistelemaan kalaa ja kuulemaan faktoja sen kasvatuksesta. Yleisradion uutislähetyksessä kerrottiin tuolloin tapahtumasta:
– Tänään illansuussa kokoontui suuri joukko lohen ystäviä, tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja hallituksen jäseniä kärkipäässä Hotelli Marskiin. Tilaisuuden oli järjestänyt Suomen lohenkasvattajainliitto ja tarkoituksena on esitellä kotimaassa kasvatettua lohikalaa, joka tähän saakka on tunnettu sateenkariraudun nimellä, Ylen vuoden 1965 uutisinsertissä raportoitiin.
Kun Kekkonen oli kuullut tilaisuudessa lisätietoja sateenkaariraudusta ja maistellut sitä, hän päätti ehdottaa kalalle uutta nimeä.
– Tasavallan presidentti Urho Kekkonen esitti tämän jälkeen sateenkaariraudulle uuden nimen, kirjolohi, mikä nimi sekä lyhyytensä että Kalevala-peräisyytensä vuoksi sopii erinomaisesti tälle arvokalalle, Ylen uutisissa kerrottiin.
Niin sateenkaariraudusta tuli siltä istumalta kirjolohi. Suomalaiset saivat lukea uudesta nimityksestä seuraavan aamun lehdestä.
Lapin kalatalouskeskuksen mukaan kirjolohella on nykyään useita lempinimiä, kuten esimerkiksi kirjo, kirbeli, kirre, possukala, pullakala, kekkonen ja kirjobroileri.
Lähteet: Yle, Lapin kalatalouskeskus
***
Testaa herkullista lohireseptiä:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa