Tiedätkö, mitä on marmoroitunut liha?
Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.
Kauden kolmannessa jaksossa perehdytään lahtelaisen lihamukin saloihin.
Superkallista lihaa
Kohtuuhintaisen grilliherkun lisäksi tutustutaan myös astetta fiinimpään lihamukiin Helsingissä: helsinkiläisravintola Topan ruokalistalta nimittäin löytyy peräti 76 euroa maksava lihamuki.
Ökylihamukissa naudanliha ei ole mitä tahansa kebabia, vaan laadukasta ja marmoroitunutta wagyu-härän lihaa.
Ravintoloitsija Tommi Tuomisen mukaan laadukkaan lihan tunnistaakin sen marmorista.
Mitä marmoroitunut liha oikeastaan on?
Marmorointi paljastaa laadukkaan lihan
Atrian mukaan marmoriliha on erityisen laadukasta lihaa, jonka pinnalla olevan valkoisen marmorikuvion rasva sulaa kypsennettäessä ja antaa lisää makua.
Voisi kuvitella, että rasvainen liha on halvempaa ja huonompaa, mutta näin ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole. Mitä marmoroituneempaa liha on, sitä enemmän siinä on rasvaa, ja tämä vaikuttaa niin pihvin mureuteen, mehevyyteen kuin makuunkin
Näin lihasta tulee marmoroitunutta
Miten lihasta sitten tulee marmoroitunutta? Marmoroituminen riippuu ensinnäkin eläimen geeneistä ja rodusta. Myös eläinten ruokavalio ja yleinen hyvinvointi näkyy marmoroitumisessa. Marmoroitumisen edellytys on eläinten ravintoainetarpeita vastaava tasapainoinen ruokinta ja vapaa rehun saanti
Japanilaisen wagyu-lihan kohdalla mennään vielä astetta pidemmälle, sillä nautaeläimiä muun muassa hierotaan ja niiden hyvinvointia varjellaan monin tavoin – kuuleman mukaan jopa lausumalla niille haikuja.
Paras wagyu-liha kuuluu marmoriluokkaan A5 eli lihan on silloin eniten marmoroitunutta.
Katso myös: Lahden paikallisylpeys! Tällainen on legendaarinen lihamuki
7:57