Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?
Nyt alkaa mielipiteet jakavan kalaherkun sesonki.
Lipeäkalan kuumin sesonki on alkamassa tällä viikolla, kertoo Pro Kala ry. Monelle lipeäkalan ystävälle pyhäinpäivä aloittaa kalaherkun sesongin.
Tämä keskiajalta periytyvä perinneruoka jakaa mielipiteet omintakeisen tuoksunsa ja suutuntumansa vuoksi. Lipeäkala löytyy usein inhokkijouluruokien listauksista, mutta moni ei ole todellisuudessa edes maistanut tätä kalaherkkua.
Lue myös: Vappu Pimiä ostaa joulupöytäänsä aina yhden valmisruoan: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"
Lipeäkalalle kanattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus! Lipeäkalan ystävät nauttivat kalan perinteisesti perunoiden, herneiden ja valkokastikkeen kera, mutta kalasta saa helposti myös modernimpia annoksia.
Valmistus kestää liki kuukauden
Martin Kalan toimitusjohtaja Jari Multanen kertoo kalayhdistykselle, että lipeäkalaa valmistuu yrityksessä vuosittain 120 000 kiloa. Valmistusprosessi on pitkä, ja se vielä liki kuukauden. Lipeäkalan valmistuksessa kuivattua kalaa liotetaan emäksisessä lipeävedessä, jolloin se pehmenee jälleen.
Tiesitkö? Lipeäkalassa käytettyä kuivattua kalaa kutsutaan kapakalaksi.
Nykyisin lipeäkala valmistetaan pääasiassa molvasta, mutta Martin kalassa tehdään myös muutaman tuhannen kilon erä lipeäkalaa perinteisesti turskasta.
– Niiden maku on hyvin samanlainen, jos sokkona maistaisin, en itse erottaisi kumpi on kumpaa, mutta jotkut sanovat maistavansa eron.
Maukasta, vähärasvaista ja proteiinipitoista
Multanen toivoisi, että myös nuorempi sukupolvi löytäisi lipeäkalan. Hän muistuttaa, että Norjassa ja Ruotsissa sitä syödään ympäri vuoden.
– Se on maukasta, vähärasvaista vaaleaa kalaa, ja siinä on korkea proteiinipitoisuus. Sen sesonkia voisi siis mainiosti jatkaa vaikka vielä tammikuussa, kun ihmiset haluavat keventää ruokavaliotaan.
Hätälän varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä suosittelee valmistamaan herkän lipeäkalan kotona uunissa, sillä se on varmin tapa onnistua.
– Uunivuokaan kerääntyvä neste tulee kaataa pois, ja maustaa kala mieleisellään tavalla. Sitten se onkin valmista tarjottavaksi.
Katso myös: Hjallis kertoo, miten lipeäkala tehdään Harkimoiden tapaan
Lue myös: Isku suoraan savolaisuuden sydämeen: Perinneherkku "pääsi" karulle kansainväliselle listalle
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka