Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Tästä syystä juustojen valmistus Suomessa on hankalaa

2:16img
KATSO MYÖS: Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen.
Julkaistu 23.09.2023 17:27

Emmi Niiniaho

Juustokauppiaan mukaan juustosta pystyy maistamaan, minä vuodenaikana se on tehty. Samaan tapaan kuin muilla tuoretuotteilla, juustoilla on siis omat parhaat sesonkinsa.

Pientuottajien valmistamien tuontijuustojen sesongit perustuvat yksinkertaisimmillaan siihen, miten maitoa tuottaville eläimille on saatavilla tuoretta ruokaa. Perinteisiä juustoja tekevien tilojen lehmät, lampaat ja vuodet syövät ruohoa ja talvella sitä ei ole saatavilla, juustokauppa Rolling Cheesen juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Talveksi juuston tuotanto voi seisahtua kokonaan.

– Moni juustontuottajista ei halua syöttää eläimille rehua, koska se ei ole suurissa määrin eläimelle hyväksi. Niille tulee esimerkiksi vatsavaivoja. Vähän kuin söisi pelkästään hapankaalia joka päivä ruoaksi, Steer selittää. 

Rehua syövän eläimen maito ei maistu niin hyvältä, jolloin myöskään juustosta ei tule hyvää.

Joitain juustoja toki tehdään ympäri vuoden.

– Pystyt täysin maistamaan minä vuodenaikana se on tehty. Keväällä ja syksyllä ruoho on kaikkein makeimmillaan, koska silloin ruoho saa kasvupyrähdyksen ja siinä on paljon sokeria. Kesällä ruoho on aika kuivaa, mutta tuoreutta on kuitenkin jäljeltä. Talvella tuoretta ruohoa ei ole saatavilla laisinkaan, joten monet eivät tee silloin juustoa, Steer kertoo.

Talvi on toisaalta myös hyvää aikaa antaa eläinten levätä, jolloin niiden ei tarvitse tuottaa maitoa vuoden ympäri.

Lue myös: Voiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?

Lue myös: Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

Suomen lyhyt kesä vaikuttaa suomalaisen maidon laatuun

Tuore ruoho on myös osaltaan syynä siihen, ettei esimerkiksi Suomessa valmisteta enempää juustoja.

juustot kypsymässä

Suomen kylmät ja märät talvet tekevät juustojen kypsyttämisestä haastavaa.

Suomen kesä on todella lyhyt, mikä vaikuttaa Steerin mukaan siihen, että maidon laatu on täällä hieman erilaista.

– Tuoretta ruokaa on saatavilla eläimille todella lyhyen aikaa ja se vaikuttaa maidon laatuun; eikä pelkästään makuun vaan myös esimerkiksi rasvaan, Steer kertoo.

Kylmät ja märät talvet tekevät myös juustojen kypsyttämisestä haastavampaa, joskin Suomeenkin on perustettu viime vuosina useita pienempiä käsityöläisjuustoloita.

Lue myös: Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös: Halpa vs. kallis: Mikä on paras kermajuusto?

6:16img

Halpa vs. kallis: Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut.

Tuoreimmat aiheesta

Juusto